Poletje v Celju bo v znamenju domačih kulturnih ustvarjalcev. Foto: BoBo/Peter Strouhal
Poletje v Celju bo v znamenju domačih kulturnih ustvarjalcev. Foto: BoBo/Peter Strouhal

V okviru Poletja v Celju se bo v treh poletnih mesecih na različnih mestnih prizoriščih zvrstilo približno 200 dogodkov. Zavod Celeia Celje je v ospredje poletnega programa postavil tamkajšnje umetnike. V skladu z dogovorom s celjsko občino so vključili celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in institucije, ki so se s svojimi projekti prijavili na javni poziv za izbiro kulturnih projektov, ki ga sofinancira občina.

Prvi dan celjskega poletja se je začel z Umetniško tržnico v Umetniški četrti, odprtjem razstave slikarskih del tretjega likovnega ekstempora Poletje v Galeriji Volk in predstavitvijo starodobnih vozil Kluba starodobnikov Celjski knezi. Popoldne bo v znamenju plesnega performansa Igena Te lušte in razvade, na Mestni plaži pa bo predstavitev pesniškega projekta in pobarvanke Milene Šimunič Drhteče srce.

Ob 18. uri se bo na odru pod Drevesno hišo začela opera v gozdu Don Giovanni, ob 20. uri bo v dvorani pod Celjskim stropom Stare grofije koncert čembalistke Petre Bračko, na trgu pri Metropolu pa bo nastopil orkester Akord. Ob 20.30 Pokrajinski muzej Celje na Knežjem dvoru pripravlja prikaz obdelovanja stekla nad plamenom, ob 21.30 pa se bo v Galeriji AQ GCC v Umetniški četrti začela Poletna muzejska noč v izvedbi Gimnazije Celje – Center. Center sodobnih umetnosti Celje z Galerijo sodobne umetnosti ter Likovnim salonom, Pokrajinski muzej Celje in Muzej novejše zgodovine Celje ter Stari grad Celje bodo na Poletno muzejsko noč nudili brezplačen vstop vsem obiskovalcem.

Pri pripravi programa so sledili sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v urbanih prostorih, ki kulturo in umetnost postavlja v mestno središče, obiskovalcem omogoča večinoma brezplačne oglede in tako kulturno-umetniške dobrine približuje širšim ciljnim javnostim.