Tudi v svojih starejših letih je folkpevec veliko nastopal. Foto: EPA
Tudi v svojih starejših letih je folkpevec veliko nastopal. Foto: EPA
Seeger je bil vse svoje življenje politično dejaven. Foto: EPA
Slovo od Peta Seegerja

Svojo dolgo, več kot šest desetletij trajajočo glasbeno kariero je začel na radiu v 40. letih prejšnjega stoletja in že v 50. letih nanizal vrsto uspešnic kot član skupine The Weavers, ki je zaslovela s svojo različico pesmi Leada Bellyja Lahko noč, Irena. Leta 1950 jih je ta zdaj že skoraj ponarodela pesem na vrhu glasbenih lestvic obdržala 13 tednov.

Zaradi svojih levičarskih pogledov so bili The Weavers v času McCartheyjevega lova na čarovnice na seznamu prepovedanih skupin. Seeger se je potem znova na prizorišču pojavil v 60. letih kot ugledni pevec t. i. protestniške glasbe, s katero je izražal svojo podporo razorožitvi, državljanskim pravicam in okoljevarstvenim temam.

Kot avtor ali soavtor je sodeloval pri ustvarjanju nekaterih večnih uspešnic, kot so Where Have All the Flowers Gone?, If I Had a Hammer in Turn Turn Turn, ki so jih pozneje posneli tudi številni drugi glasbeniki, najprej Marlene Dietrich. Močno je vplival na razvoj ameriške folk glasbe.

Za svoje glasbeno ustvarjanje je prejel tudi številne nagrade: leta 1996 prejel grammyja za najboljši tradicionalni folk album, kar je ponovil leta 2008, leta 2010 pa je prejel tudi grammyja za otroški album leta.

Številni pevci in drugi ustvarjalci se prek spletnega omrežja twitter odzivajo na Seegerjevo smrt:
Tom Morello je zapisal: RIP Pete Seeger. Absolutno najboljše, k čemur stremi človeštvo. Pogumna, prijazna, neustrašna duša.
Michael Moore: Pete Seeger. Kaj naj rečem. Vse je povedal in zapel in preživel. Najine poti so se križale mnogokrat, in zaradi tega sem boljši človek. RIP.

Leta 1943 se je poročil s Toshi-Alien Oto, s katero sta ostala skupaj vse do njene smrti julija lani. Celo življenje sta bila zelo dejavna, v dolini reke Hudson na svoji parceli najprej živela v prikolici, pozneje pa v koči, ki sta jo zgradila sama.

Zadnjič je nastopil 21. septembra lani, ko so se mu na nastopu za Farm Aid na odru v Saratoga Springsu pridružili Wille Nelson, Neil Young, John Mellencamp in Dave Matthews. Svoje nastope je sklenil s pesmijo This Land is your Land.

Slovo od Peta Seegerja