Phil Everly je med drugim napisal tudi pesem When Will I Be Loved, ki je bila nato ena največjih uspešnic v karieri Linde Ronstadt. Foto: Reuters
Phil Everly je med drugim napisal tudi pesem When Will I Be Loved, ki je bila nato ena največjih uspešnic v karieri Linde Ronstadt. Foto: Reuters

Tema tipoma dolgujemo vse. Onadva sta vse začela.

Bob Dylan
Brata Everly sta bila med prvimi, ki so ju sprejeli v Dvorano slavnih rokenrola, ko je ta leta 1986 začela delovati. Foto: EPA

Ko sva bila z Artiejem otroka, sva svoje rokenrolprijeme pobrala od Everlyjev.

Paul Simon (Simon & Garfunkel)
"Everlyjeva sta tradicijo bratovskih kantriduetov popeljala korak naprej," je glasbeni zgodovinar Colin Escott leta 2012 napisal v Enciklopediji kantriglasbe. "Dodala sta rife Boja Diddleyja, najstniške skrbi in krojene obleke, ampak v srcu njunega zvoka so ostale kantriharmonije."

Pevec, ki je bil praktično vse življenje kadilec, je v bolnišnici v Burbanku umrl za posledicami kronične obstruktivne pljučne bolezni, je za medije potrdil njegov sin Jason. "Popolnoma strta sva. Boril se je dolgo in zagrizeno," je komentirala pokojnikova vdova Patti.

Philu in Donu Everlyju zgodovina pripisuje izum prototipa harmoničnega petja, ki je v petdesetih in šestdesetih letih, z besedami nekega kritika, "ujelo 'angst' in koprnenje najstnikov generacije 'baby boomerjev', ki so se skušali izraziti". Med njune največje uspešnice štejemo single Wake Up Little Susie, Bye Bye Love in All I Have to Do Is Dream - pesmi, ki so fatalistično usodnost kantribalad združile z rockerskim ritmom in tako ustvarile čisto samosvoj zvok.

Leta 1959 je njuna pesem Cathy’s Clown, ki jo je napisal Don, na vrhu ameriške lestvice ostala pet tednov, na vrhu britanske pa sedem; po vsem svetu jo je kupilo več kot 8 milijonov ljudi.

Beatli: "angleški Everly Brothers"
Dobra ponazoritev daljnosežnosti njunega vpliva je podatek, da so celo sami Beatli na začetku kariere o sebi govorili kot o "angleških Everly Brothers", Bob Dlyan pa je nekoč izjavil: "Tema tipoma dolgujemo vse. Onadva sta vse začela."

Dramatični razhod
Kariera bratov Everly je trajala več kot pet desetletij, je pa res, da sta med letoma 1973 in 1983 nastopala ločeno. Na vrhuncu svoje produktivnosti, nekje v obdobju 1957-1962, se je na lestvico "Naj 40" uvrstilo kar 19 njunih pesmi. Leta 1973 sta se tako po 16 letih uspešnic razšla popolnoma sprta: Phil je sredi nekega koncerta kitaro vrgel na tla in odkorakal z odra, Don pa je šokiranemu občinstvu pojasnil, da sta "brata Everly umrla pred desetimi leti".

Nato sta se posvetila vsak svoji samostojni karieri, a brez pretiranega uspeha, Phil pa je nastopil tudi v filmu Every Which Way but Loose s Clintom Eastwoodom v glavni vlogi. V desetih letih so se strasti počasi umirile in brata sta se "pobotala z objemom", kot je povedal Phil. V osemdesetih je bilo uspešnic manj, a so ju leta 1986 - v letu singla Born Yesterday - sprejeli v Dvorano slavnih rokenrola.

Vse poti vodijo v Nashville
Kantripevca Ike in Margaret Everly sta svojega prvega sina, Dona, v Kentuckyju dobila leta 1937. Phil se je rodil dve leti pozneje, ko se je Ike že utrudil dela v rudniku in družino preselil v Chicago. Brata sta se s petjem kantrija začela ukvarjati leta 1945, a njun veliki preboj se je zgodil šele sredi petdesetih v Nashvillu, ko sta tudi podpisala pogodbo z založbo Cadence Records.

Leta 1986 je Don v intervjuju za Associated Press kot skrivnost njunega uspeha izdal taktiko, da "se nikoli nista uklanjala trendom". "Počela sva, kar nama je bilo všeč, in sledila svojim instinktom. Prav sva imela glede tega, da bo rokenrol preživel. Kantri prav tako. To dvoje lahko kombiniraš, čeprav so ljudje rekli, da ne moreš."

Vpliv Everly Brothers v glasbenem svetu je bil daljnosežen. Simon & Garfunkel sta posnela različici njunih pesmi Bye Bye Love in Wake Up Little Susie, Paul McCartney pa se jima je poklonil s posvetilom "Philu in Donu" v svoji uspešnici Let 'Em In iz leta 1976. Obstajajo tudi novejše reference: Billie Joe Armstrong (Green Day) in Norah Jones sta novembra reinterpretirala album Songs Our Daddy Taught Us (1958), s čimer sta se poklonila tudi svojim koreninam v Tennesseeju. "V teh starih pesmih je toliko teme," je opazil Billie Joe. "Najbrž so se ljudje tako izražali, ko je šlo za teme izgube in žalovanja. Ampak Everly Brothers zvenita kot angelčka, ki pojeta."

Tema tipoma dolgujemo vse. Onadva sta vse začela.

Bob Dylan

Ko sva bila z Artiejem otroka, sva svoje rokenrolprijeme pobrala od Everlyjev.

Paul Simon (Simon & Garfunkel)