Prenos bo dostopen na Radiu Prvi, Radiu Maribor, Radiu Koper in TV SLO.

Patricija Škof. Foto: Adrian Pregelj
Patricija Škof. Foto: Adrian Pregelj

Pevka in skladateljica Patricija Škof trenutno živi in študira v Švici. Prejemnica več prestižnih stanovskih nagrad je svojo glasbeno pot začela kot pianistka, nato pa nadaljevala študij džezovskega petja v Mariboru, Gradcu, Kölnu in Baslu. Danes deluje tako doma kot na tujem, v zadnjem času največ z zasedbo birds of unknown, s katero je konec leta 2022 izdala debitantski album Gently sailing. Predstavila se je na različnih džezovskih festivalih v Sloveniji in na tujem, kot solistka je zapela tudi z Big Bandom RTV Slovenija in Graškim univerzitetnim orkestrom.

Sorodna novica Kmalu izvemo, ali je najlepši šanson že napisan

Na Festivalu slovenskega šansona 2023 se prvič predstavlja z lastno avtorsko skladbo v slovenskem jeziku, ob njej pa zaigrajo klarinetist Tibor Pernarčič, pianist Matic Štemberger, basist Luka Dobnikar in bobnar Pavel Čebašek.

V skladbi Šanson iz tujine nas govorjeni uvod ob spremljavi kontrabasa povabi v avtoričin miselni tok, ki se nato razvije v svežo in mladostno, najprej minimalistično, nato pa zvočno polno džezovsko interpretacijo ob spremljavi klarineta, klavirja, kontrabasa in tolkal. V besedilu se navdušena radovednost ob raziskovanju ulic tujega mesta prepleta z neizogibno tematiko domotožja, ki nedvomno izvira iz avtoričine lastne izkušnje. Kontrast med očarljivostjo tujine in pogrešanjem domačnosti se s harmonskimi prehodi in povedno interpretacijo posameznih instrumentov izraža tudi v glasbi in se nazadnje brez razrešitve izgubi v odprtem koncu.

Patricija Škof: Šanson iz tujine (živo na predizboru Festivala slovenskega šansona 2023)