Madžari do zdaj niso imeli veliko uspeha, letos pa merijo na sam vrh. Foto: epa
Madžari do zdaj niso imeli veliko uspeha, letos pa merijo na sam vrh. Foto: epa
Za Borisa Novkovića je nastop v finalu predvsem čast. Foto: epa
Zasedba Wig Wam
Norvežani so uvrstitev v finale praznovali s kozarcem mleka. Foto: epa

Najbolj samozavestni so bili Madžari, ki so napovedali, da so v Kijev prišli po zmago, Makedonci so bili malo bolj skromni, saj pravijo, da ni nujno, da bodo zmagali, prav gotovo pa bodo drugi. Iz drugih držav so se večinoma le zahvaljevali za glasove in čast, nastopiti v finalu. Med državami, v katerih so najbolj razočarani nad izpadom v polfinalu, pa je Irska. Njeni pevci so zmagali že sedemkrat, Donna in Joe pa s pesmijo Love poslušalcev po Evropi nista navdušila.

Kaj pravijo stavnice?
Samozavest lahko Madžari črpajo tudi iz stavnic, kjer je razmerje za zmago skupine NOX 7 : 1. Še bolje kaže Norvežanom, ki so letos udarili z rockerskim nastopom, s katerim so se uvrstili v finale, kjer jim prav tako dobro kaže, saj je razmerje 4 : 1. Tudi Švicarka Vanilla Ninja se z razmerjem 11 : 1 dobro drži. Kdor bo stavil na predstavnike Hrvaške, Danske, Latvije ali Moldavije in bo eden od njih zmagal, si bo lahko finančno precej opomogel, saj je razmerje na stavnicah 50 : 1. Še bolj se splača staviti na Makedonijo, saj se v primeru njihove zmage vložek postoteri. Izraelski pevki Širi Mamon stavnice kažejo možnost zmage 40 : 1, romunskim predstavnikom Luminiti Anghel & skupini Sistem pa 25 : 1.


Vabimo vas, da svoje mnenje o Evroviziji izrazite na forumu.


Finale je čast ...
V skladu s stavnicami o svojih pričakovanjih za zmago niso glasno govorili Danci, ki so počaščeni, da lahko tekmujejo s tako dobrimi pevci. Prav tako se zdi velika čast prodor v finale 50. izdaje Evrovizije hrvaškemu pevcu Borisu Novkoviću. Izraelska pevka se je v kratki izjavi zahvalila za možnost, da prepeva v angleškem jeziku in s tem poslušalstvu po vsej Evropi omogoči, da razumejo sporočilo njene pesmi Hašeket Šenišar, predstavniki Moldavije pa so se zahvalili predvsem svoji babici.

Latvijca po Omarjevem receptu
Latvijca se strinjata s filozofijo nastopanja našega predstavnika Omarja Naberja, ki se je osredotočil predvsem na pesem, ne na nastop. Tudi Latvijci so obljubili, da na evrovizijskem odru ne bodo telovadili, ampak upajo, da bo poslušalcem in gledalcem v soboto všeč predvsem njihova pesem.

Uvidevni Romuni, norveško praznovanje s kozarcem mleka
Romuni so se spomnili tudi težav, ki so jih imeli v Kijevu s pravočasno pripravo dvorane, in so povedali, da so imeli pripravljen tudi rezervni načrt, če delavcem ne bi uspelo pripraviti prizorišča tako, kot so načrtovali. Da je bilo med odpiranjem kuvert z desetimi srečnimi zmagovalci res napeto, pa so izdali tudi Švicarji, ki so kot deveti izvedeli, da so se uvrstili v finale. Kot so bili nekaj posebnega na odru, so z izvirno izjavo na tiskovni konferenci presenetili Norvežani. "Nismo si mislili, da se bomo uvrstili v finale, to je zmaga za vse rockerje po Evropi. Proslavili pa bomo s kozarcem mleka," so povedali Wig Wam.

Odločalo bo 150 milijonov poslušalcev in gledalcev
Med državami, ki so se v finale uvrstile neposredno, na stavnicah najbolje kaže grški predstavnici Heleni, malo pa je verjetno, da bodo lansko Ruslanino zmago ponovili letošnji ukrajinski predstavniki Greenjolly. O končnem zmagovalcu bo odločalo občinstvo v 39 državah, prireditelji pa pričakujejo, da si bo finalni izbor ogledalo približno 150 milijonov ljudi.