Orlando Julius velja za eno največjih odkritij leta 2014. Foto: Kino Šiška
Orlando Julius velja za eno največjih odkritij leta 2014. Foto: Kino Šiška
Koncert Orlanda Juliusa & The Heliocentrics v Kinu Šiška

Glasbo Orlanda Juliusa & The Heliocentrics lahko opredelimo kot kombinacijo prvinskega afrofunka s primesmi psihedelije. Drevišnji koncert, ki bo v okviru tega ciklusa šesti po vrsti, bo uvedel DJ Borka s svojim glasbenim izborom.

Vpliv tudi na Felo Kutija
Zanimivo je, da velja Orlando Julius za eno največjih odkritij leta 2014, čeprav je na glasbeni sceni že pol stoletja. Ta saksofonist, pevec in tekstopisec je imel močan vpliv na rojaka, vrstnika in sopotnika Felo Anikulapa Kutija, s katerim sta v šestdesetih letih minulega stoletja pretresla najprej nigerijsko in prek nje celotno afriško glasbo, nato pa pustila še neizbrisen pečat na ameriškem funku.

Ponovni razcvet afrobeata
Julius je že v zgodnjih šestdesetih kraljeval na nigerijski glasbeni sceni, ki jo je pod vplivom ameriškega soula okužil s svojo različico highlifa oziroma afriškega soula, ki je odločujoče vplivala na Kutija in na afrobeat.

Danes ta glasbena zvrst doživlja razcvet v vseh koncih sveta, napaja se v lokalnih scenah in se na novo rojeva na koncertnih in klubskih prizoriščih. Založba Strut Records, katere varovanec je Julius, je že nekajkrat na novo zavrtela zgodovino (afriške) popularne glasbe

Do novega izraza s psihedeličnimi džezerji ob boku
Fela Kuti je še danes zvezda na globalnem glasbenem nebu, medtem ko je zvezda Orlanda Juliusa po vrnitvi iz ZDA sijala samo v Nigeriji, za kakšen utrinek na mednarodni sceni pa so poskrbele samo ponovne izdaje njegovih prvih albumov. To se je spremenilo, ko so se nanj spomnili Heliocentrics. Britanski psihedelični džezerji, ki so obudili že mednarodno kariero Mulatuja Astatkeja, so z njim posneli album Jaivede Afro, s katerim je Juliusov izraz dobil novo, progresivno podobo.

Drevišnji dogodek koncertnega cikla Sozvočja, ki že napoveduje tudi 31. mednarodni festival Druga godba v maju, se bo v Katedrali Kina Šiška začel ob 20.30.

Koncert Orlanda Juliusa & The Heliocentrics v Kinu Šiška