Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je bil ustanovljen leta 1972 v Bazovici pri Trstu na pobudo nekdanjih partizanov. Člane zbora je ob sebi zbiral Oskar Kjuder, prvi dirigent in eden izmed ustanoviteljev zbora, njegov vodja je bil kar 25 let. Učil je v Glasbeni matici v Trstu. Zbor ima že skoraj od svojih začetkov več kot sto članov. Foto: BoBo
Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je bil ustanovljen leta 1972 v Bazovici pri Trstu na pobudo nekdanjih partizanov. Člane zbora je ob sebi zbiral Oskar Kjuder, prvi dirigent in eden izmed ustanoviteljev zbora, njegov vodja je bil kar 25 let. Učil je v Glasbeni matici v Trstu. Zbor ima že skoraj od svojih začetkov več kot sto članov. Foto: BoBo
pinko tomažič
"Deset sekund preden začnem, zaprem oči, si zamislim, kako je na primer pred jurišem, me zmrazi, se malo prestrašim in stisnem zobe, nato pa si rečem, če so oni zmogli, bomo tudi mi dali vse od sebe, da jih na dostojanstven način predstavljamo," je povedal eden izmed članov zbora. Foto: BoBo

Tržaški partizanski pevski zbor že štiri desetletja s pesmijo ohranja slovensko besedo v zamejstvu in deluje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji, pomemben pa je tudi za širši prostor, saj si s sporočilom in delovanjem prizadeva za mir in sožitje med narodi.
Kjuder z željo še iz časa vojne
Zbor je bil ustanovljen leta 1972 v Bazovici pri Trstu na pobudo nekdanjih partizanov. Njegovo glavno poslanstvo je prenašanje izročila NOB in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi, so zapisali v zboru. Zbor nosi ime po narodnem heroju, leta 1941 obsojenem na smrt. Prvi dirigent in hkrati tudi eden izmed ustanoviteljev zbora je bil Oskar Kjuder, nekdanji partizan in borec Prekomorskih brigad, ki je zbor vodil in predstavljal 25 let. Kot so povedali člani zbora v oddaji Telstar, je bil prav Kjuder tisti, ki je s tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič želel nadaljeval idejo in tradicijo partizanskega zbora, ki je bil ustanovljen že med vojno. Kjuder je bil član tega zbora, idejo o novem zboru pa je uspel realizirati šele po nekaj letih, ko je ob sebi zbral goreče nekdanje soborce. In teh ni bilo malo. Že leto dni po prvem srečanju v Trebčah je bilo v zboru približno 120 pevcev. Kjuder je namreč učil v Glasbeni matici v Trstu in tam vabil pevce v zbor.
Danes zbor šteje več kot sto članov, pevcev, ki v zboru pojejo od samega začetka, pa je le še deset. Po Kjudru je vlogo vodje zbora prevzela Pia Cah, ki zbor vodi še danes. V vseh letih delovanja je imel zbor že skoraj tisoč nastopov doma in po svetu.

Z nekaj člani zbora Pinko Tomažič se je Jure Longyka pogovarjal v oddaji Telstar.

Partizanski pevski zbor na Tržaškem "je v stanju podaljšanega medvojnega časa". "Fašizem se je na Tržaškem, na zahodnem predelu slovenstva začel kmalu po 1. svetovni vojni, ko so požgali Narodni dom v Trstu, Trgovski dom v Gorici itn. To podtalno, čeprav ne v tako zelo surovi, očitni obliki, obstaja še danes. Mislim, da je zaradi tega partizanska pesem na Tržaškem tako zelo živa," je o zboru povedal Matjaž Kmecl v dokumentarnem filmu Pesem upora Andraža Pöschla.
"Pojemo s srcem!"
Dodal pa je tudi: "Če poslušate Tržaški partizanski pevski zbor, je tam noter neka dodatna energija." To energijo črpajo iz srca in izročila, so povedali v Telstarju. "Za nami je izročilo, doma, v naših družinah je bilo to dosti govora o tem. V zavesti imamo tudi vse žrtve, ki so padle v obdobju fašizma, zatiranja, tako pred in med vojno ter delno tudi po njej." Fašizem je torej še vedno živ, so skupno pritrdili in, kot pravijo, "Slovenci na tej strani meje to zelo občutimo in ko pojemo te pesmi, jih pojemo res s srcem".
Kot je povedala ena izmed članic zbora, je bil Kjuder kot vodja zbora tudi zelo temperamenten. Prav takšni so tudi člani zbora, pri interpretaciji borbenih pesmi pa sploh. Za ustrezno interpretacijo se morajo vživeti v vsebino pesmi. Kot je povedal eden izmed članov v oddaji Telstar: "Moja izkušnja je takšna: 10 sekund preden začnem, zaprem oči, si zamislim, kako je na primer pred jurišem, me zmrazi, se malo prestrašim in stisnem zobe, nato pa si rečem, če so oni zmogli, bomo tudi mi dali vse od sebe, da jih na dostojanstven način predstavljamo."
Napovedana ponovitev
Pevcem se bodo na današnjem večeru med drugim pridružili Gojmir Lešnjak - Gojc, Boris Kobal, Ženski pevski zbor Kombinat, Ljubljanski partizanski zbor, Drago Mislej - Mef, Vlado Kreslin, Iztok Mlakar, Zaklonišče prepeva, Kraški ovčarji, Dirty Fingers in zamejski taborniki. Ker je koncert razprodan, so se odločili za ponoven koncert, ki bo 1. decembra prav tako v Gallusovi dvorani.
Kot so povedali v Cankarjevem domu, 1. decembra ob zboru ne bosta nastopila zbor Kombinat in Vlado Kreslin, zato bodo program obogatili z nekaterimi drugimi gosti.