Pred 30 leti, ko sem bil še jezen in ne več tako mlad fant, sem se počutil potisnjenega v obrambno držo, saj sem bil v resnici prestrašen. Tedaj sem spoznal, da je v tej moji osebni zgodbi mogoče videti, čeprav včasih zakrito, prispodobo za bolj univerzalne, politične in družbene teme,
Pred 30 leti, ko sem bil še jezen in ne več tako mlad fant, sem se počutil potisnjenega v obrambno držo, saj sem bil v resnici prestrašen. Tedaj sem spoznal, da je v tej moji osebni zgodbi mogoče videti, čeprav včasih zakrito, prispodobo za bolj univerzalne, politične in družbene teme," je dejal Waters. Foto: EPA
Zgodba o zapiranju pred družbo je bila takratnemu občinstvu tako blizu, da je bila v ZDA najbolje prodajana plošča. Kaj nam bolj priča o družbenih spremembah kot to, da se ozremo na današnje najbolje prodajane albume?
Čeprav v okviru turneje napoveduje številne scenske učinke, pa je Watersu še pomembnejše sporočilo, ki ga album The Wall prinaša in ki je danes še vedno relevantno. Foto: EPA
Zlati časi: Nick Mason, David Gilmour, Roger Waters in Richard Wright leta 1975.
Pink Floyd - najbrž ena največjih skupin vseh časov. Od leve proti deseni: Nick Mason, David Gilmour, Roger Waters in Richard Wright.

Waters, soustanovitelj skupine, basist in glavni tekstopisec Pink Floydov, je v intervjuju prejšnji teden dejal:"V tridesetih letih, odkar sem prvič izvedel 'The Wall', je ta zame dobil nekatere nove pomene."

"Pred 30 leti, ko sem bil še jezen in ne več tako mlad fant, sem se počutil potisnjenega v obrambno držo, saj sem bil v resnici prestrašen. Tedaj sem spoznal, da je v tej moji osebni zgodbi mogoče videti, čeprav včasih zakrito, prispodobo za bolj univerzalne, politične in družbene teme," je dejal Waters in dodal: "To je razlog za odločitev, da bom skušal ustvariti novo odrsko predstavitev tega projekta, pri čemer bom uporabil številne prijeme, ki smo jih uporabljali vsa leta."

Uporaba novih tehnologij
Vendar pa, kot je dejal, ne bo le "obrisal prahu" s projekta - Waters namerava zdaj uporabiti nove tehnologije, ki mu bodo omogočile posege, o katerih je lahko v 80. ali 90. letih le sanjal.

Čeprav v okviru turneje napoveduje številne scenske učinke, pa je Watersu še pomembnejše sporočilo, ki ga album The Wall prinaša in ki je, kot je prepričan, danes še vedno relevantno.

"Album smo naredili po koncu vietnamske vojne, zdaj smo sredi vojn v Iraku in Afganistanu. Album The Wall pa vsebuje zelo močno protivojno sporočilo, ga je prej in ga še vedno," je dejal Waters. Ta v sklopu nove odrske postavitve predvideva tudi del, v katerem se bodo poklonili vsem vojakom, ki so padli v vojnah, pa ne le v zadnjih vojnah, ampak tudi v drugih oboroženih spopadih.

The Wall še vedno eden izmed deset najbolj prodanih albumov vseh časov
The Wall je sicer dvojna plošča, izdana 30. novembra 1979, ki je bila najbolje prodajana plošča leta 1980, še vedno pa je v ZDA na vrhu med najbolj prodajanimi albumi vseh časov. In če Waters zdaj išče nove tehnologije, kako povedati zgodbo, pri tem ne gre pozabiti, da je bila tudi prva turneja veličastna, saj so med vsakim koncertom na odru zgradili 40-metrski zid med občinstvom in skupino ter ga na koncu zrušili.

Po padcu Berlinskega zidu je Waters leta 1990 k sodelovanju povabil različne glasbenike in priredil koncert pri Brandenburških vratih, torej na mestu, ki je bilo nekoč nikogaršnja zemlja med vzhodnim in zahodnim Berlinom. Zid na odru in njegovo rušenje je takrat dobilo še bolj dobeseden pomen. Na dogodek je prišlo 250.000 ljudi.

Jeseni ameriška turneja, nato evropska
Ameriška turneja se bo 15. septembra začela v Torontu in končala 15. decembra v Anaheimu pri Los Angelesu. Sledila bo še evropska turneja, kdaj točno, še ni objavljeno. Za Watersa bo to verjetno poslovilna turneja.

"Nisem več tako mlad, kot bi si želel. In nisem kot B.B. King ali Muddy Waters," je dejal 66-letnik in dodal: "Moj prijatelj Eric Clapton bo igral kitaro in bo nastopal na odru do smrti, ker pač takšen je." "Sam nisem niti izjemen pevec niti izjemen instrumentalist, a v mojem srcu še vedno tli ogenj in še vedno imam kaj povedati," je dejal Waters.

Pink Floyd - najbrž ena največjih skupin vseh časov
Ustanovni člani zasedbe Pink Floyd so bili Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason in Richard Wright. Skupino, ki je zaslovela v žanru psihedeličnega rocka, so ustanovili leta 1965, po nekaj izdanih singlih pa so na glasbeno sceno dobesedno treščili magičnega leta 1967 z albumom The Piper at the Gates of Dawn.

Legenda pravi, da so v sosednjem studiu na Abbey Roadu Beatli snemali svoj Sergeant Pepper Lonely Hearts Club Band, ki ga kritiki niso mogli prehvaliti, čeprav ostaja očitno, da je stvaritev Floydov nedvomno za nekaj svetlobnih let večja.

A Barrettovo psihično stanje se je slabšalo, tako da ga je že med drugim albumom naslednje leto zamenjal David Gilmour, s tem pa je tudi njihova glasba dobila vse bolj "spoliran" zvok. Sledili so albumi, ki so še danes med največjimi stvaritvami, ki jih je dala glasba 20. stoletja.

Z leti pa je vse bolj naraščal Watersov vpliv - že z The Wallom je bil enormen, naslednji album, The Final Cut, pa je bil njegov še bolj intimen izdelek, po katerem ni šlo več naprej. Ostali člani so sicer v naslednjem poldrugem desetletju naredili še tri albume, a to ni bilo več to.

Znova skupaj na Live8 leta 2005
Zasedba je nato skupaj nastopila julija 2005 na koncertu "Live8" v londonskem Hyde Parku, ki je bil eden od petih koncertov, s katerimi je želel njihov idejni vodja, popzvezdnik Bob Geldof, opozoriti na revščino v Afriki.

Geldof je sicer zaigral tudi glavno vlogo v filmu The Wall, ki je nastal v režiji Alana Parkerja 1982. leta in nad katerim Waters ni bil preveč zadovoljen.

V spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate izvedbo pesmi Comfortably Numb na koncertu v Berlinu leta 1990 ter Another Brick in the Wall iz filma The Wall.