19. mednarodno srečanje saksofonistov prinaša koncertno ponudbo in mojstrske tečaje pod vodstvom petih priznanih saksofonistov. Foto: BoBo
19. mednarodno srečanje saksofonistov prinaša koncertno ponudbo in mojstrske tečaje pod vodstvom petih priznanih saksofonistov. Foto: BoBo
Saksofon
Tekmovalnega dela letos ne bo, saj so se organizatorji odločili, da ga bodo pripravili na tri leta. Foto: BoBo

Na srečanje saksofonistov, ki se začenja danes in bo trajalo do 4. julija, se je letos prijavilo 32 mladih, od tega 31 Slovencev in en Hrvat. Med mentorji, ki bodo vodili mojstrske tečaje, prihajata iz Francije klasični saksofonist Jean-Denis Michat ter džezovski saksofonist Guillaume Orti, mlade pa bodo poučevali še Saša Nesterovič iz Hrvaške, Boštjan Simon, ki uči na novogoriški glasbeni šoli, in Lev Pupis, klasičen slovenski saksofonist, ki je pionir srečanja in z organizatorji redno sodeluje.
Kot običajno so mladi lahko izbirali med džezovsko ali klasično saksofonsko igro. Kar dve tretjini udeležencev sta se odločili za obe zvrsti, kar po besedah umetniškega vodje Matjaža Drevenška kaže na to, da ni več ločnice med klasiko in džezom. V preteklosti so se mladi zanimali predvsem za klasiko.
Novost: Igranje v saksofonskih orkestrih
Novost srečanja, ki ga pripravljajo novogoriški kulturni dom, Glasbena šola Nova Gorica in glasbeno društvo Saksofonija, je igranje v saksofonskih orkestrih ob sklepu srečanja. Poleg udeležencev bodo nastopili še Big Band Gverillaz, Orkester saksofonov Sos in Sos junior, mednarodna ženska zasedba Ladiesaxophone quartet, Jazz Punt Big Band, E-motion in Big band NOVA, na enem izmed večerov pa se bodo predstavili tudi letošnji mentorji.
Letošnje srečanje ne bo tekmovalne narave, saj so se organizatorji odločili, da bodo tekmovanje pripravili na tri leta. Na vrsti bodo ponovno prihodnje leto, ko bodo praznovali 20. obletnico srečanja. Letošnji proračun festivala znaša okoli 22.000 evrov, od tega jih bo 17.000 zagotovila novogoriška občina, preostali del bodo dobili s kotizacijami.