Organizacija, ki bi morala delovati v prid vsem glasbenim avtorjem, je že leta klub nekaterih, ki poberejo vse, in drugih, ki ne morejo sodelovati po principu, kakor podjetja iztisnejo male delničarje, a Sazas seveda pozablja, da ni zasebna institucija, temveč državni koncesionar. Foto:
Organizacija, ki bi morala delovati v prid vsem glasbenim avtorjem, je že leta klub nekaterih, ki poberejo vse, in drugih, ki ne morejo sodelovati po principu, kakor podjetja iztisnejo male delničarje, a Sazas seveda pozablja, da ni zasebna institucija, temveč državni koncesionar. Foto:
Urad za intelektualno lastnino je v imenu države podelil Sazasu dovoljenje za kolektivno upravljanje na glasbenih delih in začasno dovoljenje za upravljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del. Foto: www.sazas.org
Največja ironija Sazasa pa je seveda, da je že pet let njegov predsednik Matjaž Zupan, nekdanji pevec skupine California. Ni ideje, je pa Sazas! Foto: MMC RTV SLO

Kot so danes sporočili iz urada, je bil ta v zadnjih dneh neuradno obveščen, da bo imelo Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene pravice Slovenije (Sazas), ki mu je urad v imenu države podelil dovoljenje za kolektivno upravljanje na glasbenih delih in začasno dovoljenje za upravljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del, v ponedeljek v Ljubljani skupščino.

Na njo pa ni povabil nekaterih avtorjev, ki izpolnjujejo pogoje za redno članstvo v skladu z veljavnimi pravili združenja. Urad je bil ob tem tudi obveščen, da Sazas od posameznih članov zahteva, da podpišejo nova pooblastila, čeprav so to v preteklosti že storili in so torej še vedno člani.

Urad opozarja, da se zakon o avtorski in sorodnih pravicah v zadnjem letu v tem delu ni spremenil, sami pa niso bili obveščeni o razlogih za zahtevanje podpisa novega pooblastila ali ponovno vključevanje že obstoječih članov v združenje. Zato tudi opozarja pred možnostjo, da skupščina, ki ni sklicana v skladu z zakonodajo in veljavnimi pravili, ne more sprejemati veljavnih sklepov.

Imetniki pravic: posredujte podatke o Sazasovih kršitvah
Ob tem Urad za intelektualno lastnino poziva vse imetnike pravic, da mu posredujejo vse podatke o domnevnih kršitvah Sazasa v zvezi s kolektivnim upravljanjem avtorskih pravic, za katere ima združenje dovoljenje urada. Urad bo v primeru ugotovljenih kršitev zoper kršitelje sprožil ustrezne postopke in v skladu z zakonskimi pooblastili v okviru svojih pristojnosti zagotovil ustrezno odpravo morebitnih kršitev.

Urad to vabilo objavlja, ker je po zakonu o avtorski in sorodnih pravicah Sazas dolžan skrbeti za vse imetnike avtorske pravice, ne glede na to, ali je prejelo pooblastilo posameznega avtorja ali ne. V primerih obveznega kolektivnega upravljanja pravic lahko namreč kolektivna organizacija upravlja pravice imetnikov tudi brez posebnega pooblastila avtorja oziroma imetnika avtorske pravice.

Poleg tega obstajajo pritožbe, ki kažejo na sum, da vsi imetniki pravic nimajo enakega položaja in varstva svojih pravic, kot to predpisuje zakon, čeprav so združenje Sazas že pooblastili za upravljanje svojih pravic.

Nezakonit cenzus: več kot 4.000 evrov letno od avtorskih pravic
Jabolko spora med avtorji naj bi bil predvsem cenzus, ki omogoča posameznim imetnikom avtorskih pravic glasovanje na skupščini in možnost, da so izvoljeni v organe združenja. Sazas je namreč na eni izmed skupščin pod točko razno sprejel sklep, po katerem so lahko polnopravni člani le tisti, ki od avtorskih pravic dobijo letno več kot 4.000 evrov, s čimer so izločili številne manjše avtorje.

To pa je znova v nasprotju s koncesijo, saj je država Sazasu podelila koncesijo, s katero zastopa vse glasbenike, ne glede na njihov prihodek.

20 milijonov si je razdelilo 200 avtorjev
Predlani je Sazas po ocenah izdal račune iz različnih naslovov v višini do 20 milijonov evrov, po neuradnih informacijah pa naj bi si večino teh sredstev razdelilo manj kot 200 avtorjev, ki imajo polnopravno članstvo v Sazasu. Uradne informacije sicer sploh niso dostopne.

4.800 avtorjev izključeno iz odločanja
V Sloveniji je več kot 5.000 imetnikov avtorskih pravic, vendar jih tako skoraj 4.800, glede na odločitev Sazasa, ne dosega praga za polnopravno članstvo, s tem pa tudi pravice do odločanja o pravilih za razdelitev pridobljenih sredstev in tudi sicer ne morejo sodelovati pri odločanju o delovanju in prihodnosti Sazasa. Tudi sicer je večina podatkov o delovanju združenja Sazas težko dosegljiva, zato nekateri avtorji opozarjajo na netransparentnost delovanja združenja.

Še bolj pa je pri tem zanimivo, da Sazas izstavlja račune tudi za vse tuje glasbenike. Ali ta denar kdaj vidi imetnike avtorskih pravic, je seveda retorično vprašanje.