Šestnajstletni Ljubljančan si je prejšnji teden prvo mesto delil s Čehom Tobiasom Krpcem, oba pa sta prejela še nagrado koncertnega nastopa na Kitarskem forumu in na Tednu kitare v Postojni leta 2024, je sporočil Peršoljev profesor kitare Anton Črnugelj.

Filip Aleksander Peršolja na festivalu SIGF (Sarajevo International Guitar Festival). Foto: Osebni arhiv
Filip Aleksander Peršolja na festivalu SIGF (Sarajevo International Guitar Festival). Foto: Osebni arhiv

Peršolja, ki je tekmovalni program pripravil pod Črnugljevim mentorstvom, je sicer v letošnjem šolskem letu prejel še prvo nagrado na tekmovanju World Open Online, drugo na festivalu v Sarajevu in prvo na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG v disciplini kitarskih duov z nadarjeno kitaristko Evo Pišek.

Filipu že od otroštva na najprestižnejših mednarodnih tekmovanjih dela družbo njegov sošolec, dijak iz razreda istega profesorja, Gašper Golob Rupnik iz Idrije. Tudi Golob Rupnik je dobitnik več nagrad, ki jim je letos dodal zmago na Mednarodnem festivalu Armonica v Balah na Hrvaškem. Oba sta letos zaključila snemanje obsežnega koncertnega programa za arhiv RTV Slovenija.

Tekmovanje s tridesetletno tradicijo
Kitarski forum na Dunaju je eden najuglednejših mednarodnih kitarskih festivalov v Evropi in že od leta 1990 poteka vsako leto konec avgusta. Ponuja mojstrske tečaje in predavanja, vsak večer organizirajo tudi dva ali tri krajše koncerte.

Na celotedenskem dogodku se predstavijo izdelovalci kitar, uveljavljeni ponudniki glasbene opreme, učil in založniki notnega gradiva za kitaro in komorne zasedbe. Podoben festival z imenom Teden kitare v Sloveniji organizirata Društvo Kitarza in Glasbena šola Postojna. Letos je potekal enajstič.

Sorodna novica Kitarist Mak Grgić: Od nominacije za grammyja do hollywoodske glasbe

Organizatorji obeh festivalov uspešno sodelujejo, a za razliko od postojnskega dunajski organizira tudi dve tekmovanji: poleg enoetapnega za dijake do 18 let še trietapno v kategoriji brez starostne omejitve za študente glasbenih akademij in starejše umetnike, ki predstavlja enega najstrožjih kitarskih tekmovanj.

Peršoljeva zmaga je doslej tretja za slovenske kitariste na Kitarskem forumu – leta 2000 je zmagal Mak Grgić, takrat učenec Glasbene šole Franca Šturma, danes pa uspešen kitarist in predavatelj kitare v ZDA, dvakratni nominiranec za grammya, sicer pa stalni sodelavec kitarskega festivala v Postojni, kjer sodeluje z nekdanjim učiteljem Črnugljem.

Drugo zmago na Dunaju je Sloveniji leta 2018 prinesel Korošec Urbaan Reiter, dijak zagrebškega profesorja Xhevdeta Sahatxhije. V kategoriji za študente glasbenih akademij in starejše kitariste pa Slovenci zmage še niso zabeležili.