"Menim, da je zdaj prava priložnost, da rečemo: Veste kaj? Pank je mrtev," meni Joe Corré in dodaja, da je "čas, da vse zavržemo in začnemo od začetka". Foto: Discogs
Anarchy in The UK
Plošča Anarchy in The UK je izšla 26. novembra 1976, kar pomeni, da v soboto dopolni okroglih 40 let. Foto: Discogs

Tako bo Joe Corré v soboto v družbi svoje 75-letne matere, modne oblikovalke Vivienne Westwood, simbolično zažgal za vsaj pet milijonov funtov (oziroma vsaj šest milijonov evrov) stvari, vezanih na Sex Pistols, med katerimi so tudi številne redkosti. Na grmadi bodo tako na primer pristala oblačila, ki jih je nosil pevec zasedbe Johnny Rotten, tudi nekateri kosi, ki jih je oblikovala Westwoodova, in lutka, ki jo je basist Sid Vicious "opremil" s svastiko.

17 let po očetovem naznanilu ...
Ob tej napovedi je Corré, sicer znan tudi kot ustanovitelj znamke spodnjega perila Agent Provocateur, na četrtkovi konferenci slovesno najavil: "Pank je mrtev." Pravzaprav je ob prelomu tisočletja to najavil že njegov oče ob svoji najavi kandidature za župana Londona, v okviru katere je napovedal, da si bo prizadeval za legalizacijo javnih hiš in prodajo alkohola v knjižnicah.

... in ob 40. jubileju izida Anarchy In The UK
Corré si je izbral prav to soboto, ker je na ta dan pred štirimi desetletji izšla plošča Sex Pistols, naslovljena Anarchy In The UK. Številne kulturne institucije po svetu se poklanjajo temu jubileju, kar gre Corréju v nos. "Menim, da je zdaj prava priložnost, da rečemo: Veste kaj? Pank je mrtev," in dodal, da je "čas, da vse zavržemo in začnemo od začetka".

Svoje prepričanje je dodatno utemeljil z besedami, da je pank postal nič več kot blagovna znamka v slogu McDonald'sa, ki jo upravljajo "država, esteblišment in korporacije". Ob tem je izrazil še prepričanje, da bi se njegovemu leta 2010 umrlemu očetu ta podvig zagotovo zdel "nadvse zabaven", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zgolj pubertetniška destruktivnost in želja po pozornosti?
Po drugi strani pa kritiki Corréju očitajo, da ga vodi pubertetniška destruktivnost in da je željan pozornosti. Po njihovem mnenju bi bilo bolje, če bi svojo zbirko prodal v dobrodelne namene. Res je tudi, da kritika ni povsem neupravičena, saj naj bi pred časom eno izmed preizkusnih različic gramofonske plošče poskušal prodati na Ebayu. Vendar ponudbe niso dosegle njegovega pričakovanega zneska v višini milijona funtov in Corré jo je že na začetku tedna zažgal - kot "preludij" svojega sobotnega podviga.

Za zdaj so v igri tri lokacije, na katerih bo potekal ta zažig: Chelsea, Camden ali Brixton, vendar končna odločitev ne bo najavljena do sobote zjutraj, s čimer naj bi se oboževalcem in zbiralcem preprečilo, da bi te spominske kose poskušali rešiti pred ognjenimi zublji.