Strokovna komisija je drugo mesto dosodila skladbi Scapegoat Gala Goloba, tretje pa skladbi Bandulf Cantrip Luke Zabrica.

Pianist in skladatelj Matic Štemberger. Foto: Studio Metro/Facebook
Pianist in skladatelj Matic Štemberger. Foto: Studio Metro/Facebook

Na natečaj se je prijavilo 16 mladih džezovskih ustvarjalcev. Komisija v sestavi Alja Kramar, Zvezdana Novakovič, Lojze Krajnčan, Robert Jukič in Ana Čop je ocenjevala kakovost in razvoj tematskega materiala, izvirnost ter svežino skladbe, njeno koherentnost in obvladovanje osnovnih kompozicijskih parametrov. Člani komisije so poudarili, da so na natečaj prispele skladbe, ki so pokazale veliko pestrost in raznolikost, hkrati pa drzne avtorske ideje in visoko izvajalsko raven.

Kakovost skladb se iz leta v leto krepi
Kot je še zapisala komisija, se kakovost prispelih skladb iz leta v leto krepi, opazen je tudi močan vpliv mednarodnih glasbenih smernic. Člani komisije želijo, da mladi džezovski skladatelji ohranijo vnemo in visoko raven. Spodbudili pa bi stremljenje "k večji koherentnosti skladb in harmonski razgibanosti tudi v delih, ki so posvečena solistom".

Prejemniku skladateljske nagrade ob njenem denarnem delu, ki znaša 1000 evrov, je omogočeno tudi celodnevno snemanje v studiu Lotos Music. Matic Štemberger pa se bo lahko s svojo zasedbo Mind Tree in s samostojnim koncertom predstavil tudi na letošnjem festivalu Jazzinty. V zasedbi sta še Peter Smrdel na kontrabasu in Žiga Smrdel na bobnih.

Letos bodo nagrado za najboljšo slovensko džezovsko skladbo jazzon podelili znova po lanski vnovični uvedbi. Jazzovsko delavnico, ki bo potekala med 14. in 19. avgustom, bodo zaznamovali vidni domači in tuji mentorji. Sicer so nagrado jazzon podeljevali med letoma 2003 in 2016 ter jo v tem času podelili trinajstkrat. Razpis zanjo so zaradi slabega zanimanja in drugih vzrokov nato za šest let prenehali objavljati, so sporočili z Zavoda Novo mesto.

Denarna, medijska, tehnična in organizacijska podpora
Nagrada jazzon, ki jo podeljujejo slovenskim avtorjem do 30 let, predstavlja pomemben dejavnik pri krepitvi ustvarjalnosti mladih glasbenikov pri nas. Hkrati pa nagrada avtorju zmagovalne skladbe ponuja denarno, medijsko, tehnično in organizacijsko podporo, so sporočili prireditelji delavnice. Jazzon je s tem postal odskočna deska mladim slovenskim skladateljem in povezovalni člen med glasbeniki, organizatorji, selektorji ter slovenskim medijskim prostorom.

Na letošnji delavnici s spremljajočim festivalom bodo po napovedih organizatorjev znova gostili vidna imena domače in tuje scene sodobnega džeza. Ljudska glasba v sodobnem džezu pa bo temelj tokratne delavnice, ki se bo odvila pod geslom Preteklost je prihodnost.

Jazzon 2023