Na uvodnem koncertu v Slovenski filharmoniji bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Stevena Loyja predstavil Božidarja Kosa in Lojzeta Lebiča s po dvema deloma. Foto: Ljubljana festival
Na uvodnem koncertu v Slovenski filharmoniji bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Stevena Loyja predstavil Božidarja Kosa in Lojzeta Lebiča s po dvema deloma. Foto: Ljubljana festival
Del Slovenskih glasbenih dnevov je tudi razstava Toma Vrana V prepletu svetlobe in barve. Do 11. junija bo v Viteški dvorani Križank na ogled 11 izbranih del iz njegovega opusa, nastalega med letoma 2007 in 2014. Foto: Ljubljana festival
Na sklepnem koncertu 14. marca bo orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom Simona Krečiča poustvaril skladbe Alda Kumarja, Tomaža Habeta, Igorja Lundra in Uroša Rojka. Foto: Ljubljana festival

Letošnja, 29. izvedba Slovenskih glasbenih dni, je poseben poudarek namenila 80-letnici rojstva skladateljev Lojzeta Lebiča in Božidarja Kosa, v programu pa prinaša v glavnem dela sodobnih slovenskih skladateljev, je zapisal glasbeni zgodovinar in profesor Primož Kuret, ki je glasbene dneve skupaj s Festivalom Ljubljana zasnoval.
Muzikološke razprave od odra do protestov
Tradicionalno manifestacijo slovenske glasbe bo uvedel simpozij, na katerem bo o glasbi kot protestu razmišljalo 21 domačih in tujih muzikologov. Iz tujine jih bo po Kuretovih besedah približno četrtina, ki bodo prvič predavali v Ljubljani. Ob tem je že izšel zbornik z lanskega simpozija, na katerem so razpravljali na temo Glasba in /za/ oder.
Simfonični orkester RTV z deli Kosa in Lebiča
Na slovesnem uvodnem koncertu v Slovenski filharmoniji je Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom slovenskega dirigenta ameriškega rodu Stevena Loyja omenjena jubilanta predstavil s po dvema deloma, Aurora Australis in Simfonija št. 3 Božidarja Kosa ter Musica concertata za rog in orkester ter Queensland music Lojzeta Lebiča. Solist je bil hornist Boštjan Lipovšek.
Slovenske novitete in druga sodobna dela
Tudi na letošnjih Slovenskih glasbenih dnevih, ki bodo potekali do petka, 14. marca, bo kot vsako leto zazvenelo več novih slovenskih glasbenih del. Tem bo med drugim mogoče prisluhniti na koncertu Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije 12. marca ter dan pozneje, ko bosta klarinetist Jože Kotar in pianist Luca Ferrini krstno izvedla novitete Vitje Avsca, Dušana Bavdka, Nenada Firšta, Pavla Mihelčiča, Marijana Mlakarja in Črta Sojarja Voglarja. Program je pripravilo Društvo slovenskih skladateljev v okviru svojega koncertnega cikla Koncertni atelje.
Na zborovskem koncertu 12. marca bo nastopil mešani mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana; spored slovenskih in tujih del je izbral Ambrož Čopi, ki bo tudi dirigiral. Na zaključnem koncertu 14. marca bo orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom Simona Krečiča in poustvaril skladbe Alda Kumarja, Tomaža Habeta, Igorja Lundra in Uroša Rojka.
Ustvarjali bodo tudi otroci
Tradicionalna prireditev bo ponovno poskrbela tudi za najmlajše. Na delavnici v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana bodo otroci, stari od šest do osem let, po napovedih predsednice društva Ivanke Mulec Ploj sledili temi simpozija in ustvarjali skladbo, ki bo izražala čustva.
Del Slovenskih glasbenih dnevov je tudi razstava abstraktnega iluzionista Toma Vrana, kot ga je opredelila likovna kritičarka Nelida Nemec. Pod naslovom V prepletu svetlobe in barve je do 11. junija v Viteški dvorani Križank na ogled 11 izbranih del iz njegovega opusa, nastalega med letoma 2007 in 2014.
Celoten program je ocenjen na približno 70.000 evrov, prispevek ministrstva znaša 18.000 evrov, je povedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Koncerti, razen prvega in zadnjega, so brezplačni.