Glasba
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 12 glasov Ocenite to novico!
Nagrajenec Andrej Makor je pojasnil, da se strokovna žirija na podlagi prispelih skladb z vsega sveta odloči za najboljših šest, ki jih uvrsti v finalni izbor. Skladatelje finaliste nato organizatorji povabijo na festival London Ear, kjer imajo možnost sodelovati z izjemnimi glasbeniki in tudi prisluhniti krstnim izvedbam svojih kompozicij. Foto: EPA

Dodaj v

Slovenski skladatelj Andrej Makor v Londonu nagrajen za skladbo Silence

Makorjevo skladbo je izvedla violistka Tomoko Akasaka
13. maj 2018 ob 18:10
London - MMC RTV SLO, STA

Skladatelj mlajše generacije Andrej Makor je na skladateljskem tekmovanju v okviru londonskega festivala za sodobno glasbo London Ear pred kratkim prejel 2. nagrado za skladbo Silence za violosolo.

Festival organizirata skladatelja Gwyn Pritchard in Andrea Cavallari. Makorjevo skladbo je v Londonu izvedla violistka Tomoko Akasaka.

Najboljših šest v finalni izbor
Nagrajenec je pojasnil, da se strokovna žirija na podlagi prispelih skladb z vsega sveta odloči za najboljših šest, ki jih uvrsti v finalni izbor. Skladatelje finaliste nato organizatorji povabijo na festival, kjer imajo možnost sodelovati z izjemnimi glasbeniki in tudi prisluhniti krstnim izvedbam svojih kompozicij.

Po izvedbah vseh šestih del ima žirija še zadnji posvet, na katerem se odloči za prvi tri nagrade. Makorjevo skladbo Silence je na festivalu v Londonu izvedla violistka Tomoko Akasaka, ki je v Ljubljani nastopila na Slowindovi pomladi leta 2017.

Skladba za mešani zbor O Emmanuel
Makorjeva glasba bo tudi v prihodnje zvenela v Londonu. Skladba za mešani zbor O Emmanuel, s katero je lani prejel 2. nagrado na skladateljskem tekmovanju Musica Sacra Nova 2017 v Kölnu, je bila uvrščena v repertoar obveznih skladb londonskega mednarodnega tekmovanja za zborovske dirigente (London International Choral Conducting Competition - LICCC), ki bo potekalo letošnjo jesen.

V prihodnji koncertni sezoni pa bo londonska zasedba BBC Singers v okviru abonmaja krstno izvedla njegovo skladbo Kyrie, za katero je prejel naročilo radio-televizijske hiše BBC. Makor je z BBC-jem že sodeloval leta 2015, ko je bila njegova skladba Paisaje izbrana in izvedena v okviru Evropskega orkestra za sodobno glasbo (European Contemporary Composers' Orchestra - ECCO), je še sporočil skladatelj.

Glasbeni pedagog, skladatelj, solopevec
Andrej Makor se je rodil leta 1987 v Kopru, kjer se je najprej začel učiti klavir, nato pa je na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 2014 diplomiral iz glasbene pedagogike, nato leta 2015 iz kompozicije in glasbene teorije ter še solopetja leta 2016. Za kompozicijo ga je navdušil skladatelj Ambrož Čopi, ki je postal njegov prvi mentor. Prejel je več nagrad, med drugim na mednarodnem natečaju za zborovske skladbe Ignacij Ota v Trstu, na tekmovanju Guido d'Arezzo v Italiji in na tekmovanju Naša pesem v Mariboru.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Rotrolatte
# 14.05.2018 ob 10:42
Njegova O Lux Beata Trinitas je meni osebno najljubša, najbolj čarobna zborovska skladba. Čudežna moč harmonij, ki jih čuti Makor.
heristalski166
# 14.05.2018 ob 00:28
kok pa je od vsega tega kej kruha, al riba birokracijo za tist drobiž statusa samozaposlenega v kulturi v sloveniji
Kazalo