Zbor z 'najvišjo kulturo in profesionalizmom' ter 'plemenitim, idealno uravnoteženim zvenom' danes sodi med najboljše ruske glasbene zasedbe. Foto: Cankarjev dom
Zbor z 'najvišjo kulturo in profesionalizmom' ter 'plemenitim, idealno uravnoteženim zvenom' danes sodi med najboljše ruske glasbene zasedbe. Foto: Cankarjev dom
Po mnenju glasbenih kritikov je Poljanski redek primer glasbenika, ki vešče združuje tehnike zborovskega in simfoničnega dirigiranja, zaradi česar v različnih produkcijah lahko vodi obsežne glasbene sestave. Pri najuglednejših svetovnih založbah je posnel številna dela ruskih skladateljev, kot so Čajkovski, Tanejev, Glazunov, Skrjabin, Bruckner, Dvoržak, Reger in Prokofjev ter vsa simfonična in zborovska dela Rahmaninova. Foto: Cankarjev dom

Na koncertu z naslovom Podobe obrednega v ruski glasbi bo zbor z več solisti poustvaril redko izvajano delo Les noces Igorja Stravinskega in kantato Catuli Carmina Carla Orffa.

Zbor ruske državne kapele, ki je v Cankarjevem domu nastopil že oktobra 2009, bo tokrat programi zvedel s solisti: Ano Pegovo (sopran), Ljudmilo Kuznecovo (mezosopran), Olegom Dolgovom (tenor), Jevgenijem Libermanom (bariton) in Andrejem Antonovom (bas).

Ustanovitelj še vedno na čelu zbora
Poljanski je Zbor Ruske državne kapele ustanovil leta 1971 iz študentov Moskovskega državnega konservatorija. Vokalni sestav si je že v samem začetku delovanja pridobil priznanje ruskih glasbenih poznavalcev. Veliki uspeh mu je leta 1975 prineslo mednarodno tekmovanje večglasnih zborov v kraju Guido d' Arezzo, kjer je zbor osvojil zlato in bronasto medaljo, dirigent zbora Poljanski pa je dobil posebno nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja.

Valerij Poljanski (1949) se je rodil leta 1949 v Moskvi. Zborovsko dirigiranje je študiral na Moskovskem konservatoriju. Leta 1977 je na povabilo Roždestvenskega v Bolšoj teatru sodeloval pri produkciji Šostakovičeve Katerine Izmajlove, ki je pomenila odskočno desko za njegovo kariero v Rusiji in tujini.

Sočasno je kot dirigent Državnega komornega zbora sodeloval z vodilnimi simfoničnimi orkestri v Rusiji in na tujem. Nekaj let je deloval kot glavni dirigent festivala Operne noči v Göteborgu. Od leta 1992 je glavni dirigent in umetniški direktor Ruske državne kapele, ki združuje več kot 200 umetnikov simfoničnega orkestra in zbora.