Ravi Shankar, znan tudi kot Pandit, je bil najslavnejši indijski sodobni glasbenik. Foto: Reuters
Ravi Shankar, znan tudi kot Pandit, je bil najslavnejši indijski sodobni glasbenik. Foto: Reuters

Legendarni sitarist je na to brenkalo učil igrati tudi Beatla Georgea Harrisona.

Trikratni dobitnik grammyja, ki je na vrhuncu hipijevskega gibanja nastopil tudi na festivalih v Montereyu in Woodstocku, je bil že nekaj let šibkega zdravja, prejšnji četrtek pa so ga operirali na srčnih zaklopkah, so sporočili njegovi bližnji.

"Čeprav je zdaj čas za žalost, je tudi čas za hvaležnost, da smo ga imeli v svojem življenju. Za vedno bo v naših srcih in v svoji glasbi," sta še dodali njegova žena Sukanya in hči Anoushka.

Med krvavo ločitvijo Bangladeša od Pakistana leta 1971 sta Shankar in Harrison združila moči za prvi dobrodelni popdogodek: Concert of Bangladesh, na katerem so zbirali sredstva za begunce, ki so se zatekli v Indijo.

A Shankarjeva kariera se je začela že veliko pred 60. leti, ko ga je odkrila Amerika. Rodil se je 7. aprila 1920 in do časa, ko je spoznal Beatle in druge slavne osebnosti, je bil v domovini že slaven klasični glasbenik v poznih 40. letih življenja.

Tudi po zatonu kontrakulturne slave je v glasbenem smislu uspešno združeval Vzhod in Zahod in skladal koncerte, igral je v duetih z ameriškim klasičnim violinskim mojstrom Yehudijem Mehuninom, skladal skupaj z ameriškim minimalistom Philipom Glassom, ustvaril pa je tudi glasbo za hollywoodski film o velikem indijskem voditelju Gandhiju.

Živel je med ZDA in Indijo, še novembra je stal na odru s hčerjo Anoushko, prav tako sitaristko.

Shankar, ki je tudi oče džezovske pevke Nore Jones (njeno pravo ime je Geethali Norah Jones Shankar), ima tri vnuke in štiri pravnuke.