Ravi Shankar je bil glavni pobudnik koncerta v Madison Square Gardnu. Foto: EPA
Ravi Shankar je bil glavni pobudnik koncerta v Madison Square Gardnu. Foto: EPA
Ringo Starr
Ringo Starr je pozabil besedilo svoje pesmi. Georgeu Harrisonu ni šlo nič bolje. Foto: EPA

Leta 1971 je nekdanji Beatle v New Yorku zbral vrsto glasbenih zvezdnikov in priredil koncert, izkupiček od prodaje kart pa je namenil beguncem, ki so iz Bangladeša pobegnili po osamosvojitvi te revne države od Indije. Prodaja kart je prinesla 250.000 dolarjev, prodaja vinilk in CD-jev pa je do danes navrgla še 15 milijonov.

Bilo je pred Live Aidom
Da se tok denarja ne bi prehitro ustavil je – delno tudi na pobudo Harrisonove vdove Olivie Harrison – na trg končno prišel tudi DVD s posnetkom prireditve, nastal pa je tudi album priredb pesmi, ki so jih v Madison Square Gardenu igrali Harrison in njegovi gosti Ringo Starr, Eric Clapton, Bob Dylan, Leon Russel, Billy Preston, virtuoz na sitarju in Harrisonov glasbeni mentor Ravi Shankar in drugi.

O prireditvi, ki velja tudi za predhodnico velikih dobrodelnih koncertov v organizaciji Boba Geldofa, je nekdanji bobnar skupine The Doors John Densmore dejal: "Bil je začetek zavestnega dajanja. Ko dobiš platinast prstan, ga podari. Denar je kot gnojilo – če ga kopičiš, smrdi. Če ga razdajaš – stvari, ki jih pognojiš, zrastejo."

Pobuda Ravija Shankarja
Glavni pobudnik koncerta je bil Ravi Shankar, ki je Harrisona prvi opozoril na tragedijo beguncev v Indiji. Po besedah Olivie Harrison je George v času priprav na koncert zares občutil tragedijo političnih beguncev. Čeprav so bili begunci tisoče kilometrov stran, je George njihovo tragedijo videl v podobi Ravija Shankarja, ki ga je neznansko skrbelo za usodo nesrečnikov.

Dohodek od prodanih DVD-jev in zgoščenk priredb bo zbrala dobrodelna organizacija The George Harrison Fund, ki bo sredstva nato posredovala UNICEF-u. CD bo spremljal tudi novi dokumentarec o koncertih. Ta bo prinesel še nikoli izdane posnetke nastopov Boba Dylana in drugih zvezdnikov. Film je tudi svojevrstna komedija. V njem najdemo namreč posnetka nastopov Georgea Harrisona in Ringa Starra – slednji je zapel svoj veliki hit It Don't Come Easy -, med katerima sta oba pozabila besedili svojih pesmi.

Inspiracija za mlade dobrodelneže
Poslanstvo koncerta je bilo veliko večje kot zgolj zbiranje denarja. Svet je opozorilo na težave nove države Bangladeš, za katero je do tedaj slišala le peščica ljudi. Prireditev je za dobrodelne podvige navdušila tudi trume mladi (posebno Američanov), ki so skušali v vseh potezah posnemati dejanja rockovskih vzornikov. Čeprav je videti vstota 250.000 ameriških dolarjev hudo skromna v primerjavi z milijoni, ki so jih prinesli dobrodelni koncerti po divjanju orkana Katrina, pa so zbrana sredstva pomenila ključno pomoč UNICEF-u, ki tedaj v "skrinjici" ni imel dovolj denarja za zadovoljivo pomoč beguncem.