Kompilacija Imamo dobro glasbo, na katero so se s pesmijo Killing Time uvrstili tudi novomeški alternativni rockerji Kill Kenny (na fotografiji), je na voljo v vseh boljše založenih ploščarnah, izbrane skladbe pa lahko slišite tudi na Valu 202. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Kompilacija Imamo dobro glasbo, na katero so se s pesmijo Killing Time uvrstili tudi novomeški alternativni rockerji Kill Kenny (na fotografiji), je na voljo v vseh boljše založenih ploščarnah, izbrane skladbe pa lahko slišite tudi na Valu 202. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Aida Kurtović, Igor Bašin
Edina ženska predstavnica in članica komisije z najkrajšim komisijskim staležem Aida Kurtović je kompilacijo Imamo dobro glasbo opisala takole: "Kompromis je kompilacija Val 011 in nanjo sem zasebno in profesionalno zelo ponosna. Mislim, da je velik prispevek k slovenski produkciji". Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Koncert Val011 - Imamo dobro glasbo v živo

Še preden pa so se fantje iz prve nastopajoče zasedbe Kill Kenny v živo oglasili z odra Kina Šiške in frekvence Vala 202, so člani žirije z Vala 202 predstavili kompilacijo, ki je letos nastala šele po "podaljških".

Najprej premalo izbora, nato nadure
V prvem krogu je bila žirija po besedah njenega člana Jureta Longyke malce razočarana, saj med prijavljeni ni našla dovolj kakovostnih pesmi, da bi lahko naredila tako dober izbor kot prejšnja leta. Obenem pa je povedal, da to ni "nezaupnica" tistim, ki so se prijavili že v prvo.

Jernej Vene je razložil, da so razmišljali, na kakšen način bi pritegnili še več izvajalcev, zato je vsak od članov pozval glasbenike k sodelovanju po svojih kanalih. Po koncu podaljšanega roka je bilo izbire več kot dovolj. Na prvi del razpisa je v avgustu prispelo namreč okoli 150 skladb, po podaljšanju pa skoraj še enkrat več. "Ugotovili smo, da potrebujemo nadure," je o velikem končnem izboru še povedal Vene, urednik glasbenega programa na Valu 202 Andrej Karoli pa je dodal, da je komisija naredila 84 nadur.

Aida Kurtović je izbor označila za "hudičevo težko, kompleksno nalogo", saj je imel vsak svoje favorite, kompilacija pa je končni kompromis raznolikih okusov članov žirije, kar je poudaril tudi Igor Bašin in dodal, da so kljub temu dosegli soglasje in izbrali najboljše: "Za dobro glasbo ni strahu, samo ušesa si je treba očistiti."

Izkušeni mački in videospot Zlobne Eve
Pred začetkom živega nastopa je med drugim spregovoril tudi Aljoša Feldin iz skupine Lei’yh, ki je svojo zasedbo označil kot izkušene mačke s kranjskega konca (v Lei’yh so namreč trije člani skupine Miss.Bee), kar so pokazali tudi pozneje na koncertu. Svoj videospot za izbrano pesem Ne bi, hvala je predstavila tudi Evil Eve oziroma v domačem glasbenem svetu že znani obraz Eva Breznikar, ki je uvrstitev na kompilacijo označila za veliko čast, saj so ji mnogi ljudje in uredniki govorili, da ji nikoli ne bo uspelo imeti skupine.

Na album VAL011 – Imamo dobro glasbo! je žirija uvrstila skladbe: Le en dan - Aleš Štefančič, Confuzit – Fuzit, Jesen - Gustav Fevd, Če vedel bi? Človek! - Jana Sen, Killing Time - Kill Kenny, Rit pa srajca - L.S.D., Najlepši ples – Obroč, Let you go - Furry Walls, Mesto duhov – Bojler, Ljubezen – Kiti, Ne bi, hvala - Evil Eve, Kerubin – Amfibia, Travnik in drevo - Gorazd Lampe, Navodila za ljubezen – Areola in Revolucija, pa še dež je napovedan - Lei’yh.

Kako so igrali Kill Kenny, Lei’yh in Gorazd Lampe, si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji in poslušate na posnetku koncerta iz Kina Šiška.

Koncert Val011 - Imamo dobro glasbo v živo