Dubravka Tomšič Srebotnjak se je tokrat odločila za Chopina in Mozarta. Foto:
Dubravka Tomšič Srebotnjak se je tokrat odločila za Chopina in Mozarta. Foto:
Znameniti pianist Arthur Rubinstein.
Arthur Rubinstein je Dubravki Tomšič Srebotnjak posredoval dragocene izkušnje.

Za koncert je mednarodno uveljavljena glasbenica pripravila dve sonati Wolfganga Amadeusa Mozarta, obiskovalci pa so lahko prisluhnili tudi štirim delom Frederica Chopina.

Z nami že skoraj 50 let
Dubravka Tomšič Srebotnjak je na mednarodni glasbeni sceni prisotna že skoraj 50 let, saj je bila že davnega leta 1955 izbrana za največji glasbeni talent ZDA, kjer je na sloviti newyorški glasbeni akademiji Juliard School of Music diplomirala že pri rosnih 17 letih.

Zavezništvo s klavirjem
Glasbenica je po klavirskih tipkah začela tolči pri 4 letih in kaj kmalu je postalo jasno, da sta s klavirjem naravna zaveznika. Svoj prvi recital je tako imela po komaj letu učenja, z dvanajstimi leti pa je po študiju na ljubljanski akademiji za glasbo izpopolnjevanje nadaljevala v ZDA. Veliko dragocenih nasvetov ji je zagotovo zaupal tudi legenda klavirskega poustvarjanja Arthur Rubinstein, s katerim je kar dve leti pilila svoje igranje.

Drugi dom so ZDA
Čeprav je kot pianistka prepotovala cel svet, pa je Dubravko Tomšič Srebotnjak pot vedno znova zanesla v Ameriko, na katero jo verjetno vežejo številni lepi spomini. Tudi kot profesionalna glasbenica je debitirala v ZDA, in sicer se je na velikem odru prvič predstavila z newyorškimi filharmoniki. Posebno po letu 1989 je Srebotnjakova redna gostja ameriških odrov, kjer nastopa bodisi kot solistka bodisi skupaj s simfoniki iz Bostona, Detroita in drugih večjih ameriških mest.

Svojega znanja pa Dubravka Tomšič Srebotnjak ne skriva pred mlajšimi glasbeniki. Tako svoje izkušnje deli kot redna profesorica na akademiji za glasbo v Ljubljani, občasno pa vodi tudi tečaje v ZDA. Za svoje izjemno delo je prejela tudi številna priznanja, med drugim Prešernovo in Zupančičevo nagrado, nagrado Grand Prix Lisztove družbe v Budimpešti za najboljši album z deli Franza Liszta in Zlato plaketo Univerze v Ljubljani za posebne dosežke na področju pedagoškega in umetniško-ustvarjalnega dela.