Mislim, da smo Slovenci lahko zelo ponosni in počaščeni, da si je Carlos Kleiber za svoj poslednji dom izbral našo prelepo deželo, je o dirigentu povedal direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič. Foto: EPA
Mislim, da smo Slovenci lahko zelo ponosni in počaščeni, da si je Carlos Kleiber za svoj poslednji dom izbral našo prelepo deželo, je o dirigentu povedal direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič. Foto: EPA
Brandenburška vrata v Berlinu

Ob obletnici Kleiberjeve smrti so se dirigentu poklonili s koncertom Schumannovega godalnega kvarteta Bavarskega državnega orkestra v Konjšici, kjer je dirigent pokopan ob soprogi, balerini Stanki Brezovar. Glavni organizator dogodka je veleposlanik Nemčije v Ljubljani Hans-Joachim Goetz, ki je pred kratkim povedal: "Nisem strokovnjak za to področje, tako da sem Kleiberja, na moje presenečenje, ponovno odkril prav v Sloveniji."

Kleiber povezuje Nemčijo in Slovenijo
Spominski koncert sodi še v program prireditev v sklopu nemškega predsedovanja svetu Evropske unije, čeprav se bo zgodil par dni po zaključku predsedovanja. Goetz je dodal, da osebnost Carlosa Kleiberja posebej povezuje Nemčijo in Slovenijo. Kleiber je imel poleg tega enega zadnjih stalnih angažmajev, v letih 1968-1973, v Bavarski državni operi v Münchnu. Kot tretjo povezovalno nit je Goetz navedel dejstvo, da Schumannov godalni kvartet izhaja prav iz Orkestra Bavarske državne opere, katerega dirigent je bil nekaj časa Kleiber. Kvartet je bil ustanovljen leta 1994. Štirje glasbeniki, ki veliko pozornosti namenjajo redkim skladbam komornega repertoarja, so na koncertu v Konjščici igrali Kleiberjeva dela.

S kemije presedlal na glasbo
Carlos Kleiber se je rodil leta 1930 v Berlinu. Leta 1935 se je družina odselila v Argentino, kjer je Kleiber leta 1950 začel glasbeno izobraževanje. Po koncu druge svetovne vojne se je vrnil v Evropo in najprej študiral kemijo v Zürichu, leta 1952 pa se je odločil življenje posvetiti glasbi in še istega leta je postal korepetitor v Münchnu. Dve leti pozneje je postal dirigent v Potsdamu, nato pa je deloval še v Düsseldorfu in Stuttgartu ter bil od leta 1968 naprej dirigent v Münchnu. Zadnjič je z Bavarsko državno opero koncertiral leta 1996.

Lani je dirigent dobil spominsko sobo
V Konjšici so se Kleiberju s koncertom komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije prvič poklonili kmalu po njegovi smrti 13. julija 2004. Sledila sta koncerta Kvarteta dunajskih filharmonikov pred dvema letoma in lanski nastop Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije. Leta 2005, ob 75-letnici dirigentovega rojstva, so v Konjšici odprli Kleiberjevo spominsko sobo.