Skupina je izdala štiri albume, med posameznimi albumi pa so se posvečali improvizaciji (nazadnje skozi elektronsko obarvan projekt Moveknowledgement FreePop Orchestra), sodelovali z različnimi glasbeniki in vizualnimi umetniki ter koncertirali po različnih koncih Evrope. Samostojnih projektov se je loteval tudi vokalist N'Toko. Foto: MMC RTV SLO
Skupina je izdala štiri albume, med posameznimi albumi pa so se posvečali improvizaciji (nazadnje skozi elektronsko obarvan projekt Moveknowledgement FreePop Orchestra), sodelovali z različnimi glasbeniki in vizualnimi umetniki ter koncertirali po različnih koncih Evrope. Samostojnih projektov se je loteval tudi vokalist N'Toko. Foto: MMC RTV SLO
PJ Harvey je bila vedno družbeno angažirana, ni pa želela zveneti moralistično. Album grozote vojne opisuje v vseh brutalnih podrobnostih, ki so jih motivirali spopadi v Iraku in Afganistanu. "Gre za rezultat življenja v svetu, v katerem živimo danes. To je v meni spodbudilo potrebo, da poskusim napisati tak album," je povedala ob izdaji albuma. Foto: EPA

Lestvici 20 najboljših slovenskih in 20 najboljših tujih plošč sta nastali na podlagi albumov, ki so jih na Radiu Študent predstavili v recenzijski oddaji Tolpa bumov. Med slovenskimi albumi jih je najbolj prepričal zadnji album skupine Moveknowledgement z naslovom Pumpdown. Gre za četrti album skupine, za katerega so sami naredili vse od albuma do ovitka.
Ista linija, a vedno nova svežina raziskovanja
Petčlanska skupina, ki je svojo glasbeno pot začela leta 2000 v Novem mestu, je v letih svojega delovanja raziskovala različne glasbene žanre, od funka in jungla na prvencu Sun Sun (2003), soula in hiphopa na drugem albumu Ant People (2005) pa do duba in rocka, ko so leta 2007 v prenovljeni zasedbi posneli odlično sprejet album Listen to Nebukadnezar. Pri Pumpdownu so se odločili za kompaktnejšo rockovsko različico, kot je za MMC pred koncertom v Kinu Šiška povedal klaviaturist Miha Šajina.
Na albumu "so se dubovski efekti in kompleksni aranžmaji umaknili močnim kitarskim rifom in bolj prvinskim ritmom, rezultat pa so nekatere njihove avtorsko najmočnejše pesmi doslej. Skozi besedila in tudi vizualno prezentacijo še vedno seva njihova značilna sci-fi estetika, bizarni retro-futurizmi in newagerska mistika, k temu pa so dodali krepko dozo rock' n' rolla," so zapisali v Kinu Šiška ob koncertu, na katerem so predstavili album.
Slovenska peterica
Glasbena redakcija Radia Študent je na drugo mesto lestvice Naj domača Tolpa Bumov 2011 uvrstila album Irene Tomažin iT: Crying Games, tretje mesto je zasedla ŠKM banda z albumom Rdeči, četrto Janko Mandić, znan kot Oknai, z albumom Ain't a Dream, peto pa hrupni rockerji Nikki Louder z albumom Our World Died Yesterday.
Album, ki »trese« cel svet
Med tujimi albumi so na vrh postavili album Let England Shake britanske glasbenice PJ Harvey, ki se pojavlja na vrhovih letnih glasbenih pregledov po svetu, z albumom pa je prejela tudi ugledno britansko glasbeno nagrado mercury in tako postala prva izvajalka, ki ji je priznanje uspelo dobiti dvakrat (prvič je nagrado mercury prejela pred desetletjem za album Stories from the City, Stories from the Sea).
Skladbe na albumu Let England Shake je ob pomoči dolgoletnih glasbenih spremljevalcev Johna Parisha in Micka Harveyja večinoma v živo posnela v cerkvi v domačem Dorsetu na jugu Anglije. Album Let England Shake, ki je na Otoku izšel februarja 2011, je protivojni album, za katerega je besedila pisala dve leti in pol, v tem času pa se posvetila preučevanju vojn, njihovi (ne)smiselnosti, krutosti in brutalnosti ter vlogi in usodi posameznika v njih. Album zaznamuje doživeta interpretacija in izjemna zvočna izpovednost, brez kakršne koli patetike, a s povsem novim načinom petja, kot je njen album ocenil Dušan Jesih.
Tuja peterica
V širšem tujem naboru so se na drugem mestu lestvice Naj tujih Tolp Bumov 2011 ustoličili seattelski hiphoperji Shabazz Palaces z albumom Black Up, tretje pa je zasedel ameriški rockovski duo The Black Keys z albumom El Camino. Četrto mesto je pripadlo ameriškemu glasbeniku Tomu Waitsu za njegov najnovejši izdelek Bad As Me, peto pa ameriškemu hiphopovskemu triu Beastie Boys za album Hot Sauce Comitteee Pt. 2.