Ali lahko tudi prehod za pešce postane legendaren? Če pristane na naslovnici albuma Beatlesov, da. Foto: EPA
Ali lahko tudi prehod za pešce postane legendaren? Če pristane na naslovnici albuma Beatlesov, da. Foto: EPA
V studiu so med drugim nastali tudi ključni albumi Beatlesov in Pink Floydov, pa tudi Radioheadov. Foto: Wikipedia

Kakor hitro je odjeknila, je tudi potihnila novica o prodaji enega najbolj znanih glasbenih studiev na svetu, EMI-jev studio na londonski ulici Abbey Road, ki je postal legendaren z istoimenskim albumom Beatlesov iz leta 1969, na katerega naslovnici je fotografija vseh štirih članov, ki prečkajo prehod za pešce pred stavbo.

Del glasbene zgodovine
Stavbo je leta 1929 predhodnica družbe (EMI - Electric & Musical Industries Ltd. je nastala z združitvijo dveh podjetij leta 1931) kupila za 100.000 funtov in je vse od tedaj pisala glasbeno zgodovino. Leta 1958 so tam posneli prvi evropski rokenrolovski singel Move It Cliffa Richarda, v 60. in 70. pa je postal središče inovativnih snemalnih tehnik, iz katerega je nastala tudi celotna britanska psihedelika in nasploh skoraj vse tisto, kar danes nosi ime "klasični rock."

Svoje ključne albume so namreč poleg Beatlesov tu posneli tudi Pink Floyd, Beach Boys, David Bowie in The Band, pozneje pa tudi Jeff Beck in Radiohead. Tam so snemali tudi mnogi slovenski in jugoslovanski glasbeniki, naj omenimo le Bijelo dugme.

V njem pa snemajo tudi orkestralno glasbo, med drugim tudi glasbo za filme Harry Potter in trilogijo Gospodar prstanov.

Ob prevzemu padli v rdeče številke
Čeprav med glasbeniki na EMI-nem registru najdemu tudi Arctic Monkeys, Jamesa Blunta, Jay-Z-ja, Alicio Keys, Pink, Usher, Kanya Westa, Amy Winehouse, Lily Allen in Robbieja Williamsa, se je družba znašla v rdečih številkah. Poleg Universala, Sonyja in Warnerja četrta največja družba v glasbeni industriji, ima namreč finančne težave vse od leta 2007, ko jo je za 2,4 milijarde funtov (2,7 milijarde funtov) kupila finančna družba Terra Firma Capital partners.

Terra Firma namreč do junija potrebuje veliko finančno injekcijo za preprečitev izostanka plačila posojila banki Citigroup. Potrebovali naj bi bilo okoli 165 milijonov dolarjev (121,3 milijona evrov), da bi preživeli do konca leta.

Prišle tudi prve ponudbe, ki pa so jih zavrnili
Takoj po novici o prodaji so se že združile skupine in vplivni posamezniki, ki niso želeli, da se del glasbene zgodovine proda in spremeni v kaj drugega, prav tako pa je ponudbo za nakup v višini 30 milijonov funtov (34,2 milijona evrov) dal Andrew Lloyd Weber, avtor glasbe muzikalov Cats, Fantom iz Opere in Jesus Christ Superstar, ki pa so jo v glasbeni družbi zavrnili.