Projekt Svetlobna sinergija, ki združuje znanost in umetnost, se bo predstavil s svetlobnim koncertom Hrupofonije in Svjetlovirovanja s številnimi glasbeniki in unikatnima glasbiloma, ki ju je izdelal Marko A. Kovačič. Foto: www.sajeta.org
Projekt Svetlobna sinergija, ki združuje znanost in umetnost, se bo predstavil s svetlobnim koncertom Hrupofonije in Svjetlovirovanja s številnimi glasbeniki in unikatnima glasbiloma, ki ju je izdelal Marko A. Kovačič. Foto: www.sajeta.org

Sajeta obiskovalcem ponuja preplet glasbe, delavnic in predavanj, organizatorji pa ob taborjenju v neokrnjeni tolminski naravi do 23. julija na odru pri Sotočju obljubljajo vrsto nadžanrskih glasbenih poslastic.

Ambienti norveškega glasbenega maga
Programski vodja glasbenega dela Sajete Iztok Zupan je napovedal, da bo na Sotočju nastopila preizkušena formula para Lajka Felixa (violina) in Antala Brasnya (viola), na programu je tudi norveški elektronski mag Geir Jenssen z umetniškim imenom Biosphere. Norvežan je zaradi svoje izvirnosti in inovativnosti že dvajset let v sami špici elektronske glasbe, njegovi ambienti so nepozabne izkušnje, prepletene s severnjaško hladnostjo, minimalizmom, vplivi klasične in eksperimentalne glasbe ter terenskih posnetkov. Izdani albumi pričajo o izjemno kreativnem glasbeniku in producentu, koncerti pa so prava zvočna magija, neredko podkrepljena tudi s slikovitimi vizualijami, so zapisali organizatorji.

Nastopili bodo še Ganesh Anandan & Hans Reichel, Samo Kutin & Marko Karlovčec, Trio Saeta, Broken.Heart.Collector, Frank Gratkovsky & Tanja Feichtmeier, Neokarma in tudi DobiaLab Soundsystem, ki bo skrbel za popoldansko glasbeno kuliso in festival dopolnjeval med koncerti.

Znanost in umetnost na posebnem koncertu
Poleg večernih glasbenih nastopov bodo na Sajeti potekale glasbena, fotografska, kiparska, otroško-glasbena in večmedijska delavnica ter sklop delavnic o praktični uporabi brezplačne energije. Delavnice bodo spremljala tudi predavanja.

Vzporedno s kreativnimi delavnicami, predavanji, filmskimi projekcijami, razstavami in glasbenimi dogodki, pa se bo v okviru Sajete 20. julija na Mestnem trgu v Tolminu z razkošnim svetlobnim koncertom predstavill tudi mednarodni projekt Svetlobna sinergija, zmes znanosti in umetnosti. Festival bosta na Sotočju bogatila še mednarodni multimedijski projekt Cirkulacija 2 in projekt Kerakustika z unikatnimi keramičnimi zvočili - glinofoni.