Do 17. aprila bo Goriška v znamenju glasbe. Foto: Svirel
Do 17. aprila bo Goriška v znamenju glasbe. Foto: Svirel
false
Nizozemski flavtist Thies Roorda bo nastopil na profesorskem koncertu 7. aprila v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici. Nastopili bodo še Luca Neccia (oboa, Poljska), Dario Zingales (klarinet (Avstrija-Italija), Adam Rapa (trobenta, ZDA), Steven Mead (evfonij, Velika Britanija) in Luca Ferrini (klavir, Slovenija-Italija). Foto: Annelies van der Vegt
false
Finale na Dobrovem. Foto: Jernej Skrt

Do 17. aprila se bodo zvrstili številni tekmovalni koncerti v več disciplinah, na katerih bo nastopilo več sto glasbenikov iz 21 držav, poleg tega pa bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi šestim profesorskim koncertom, trem matinejam, poseben dogodke pa bo celovečerni dogodek Svirél pozno v noč. Na letošnje tekmovanje se je vpisalo rekordnih 700 glasbenikov (521 tekmovalcev solistov in 57 komornih sestavov) iz 21 držav. Prijavljeni so učenci nižjih glasbenih šol, dijaki konservatorijev in študenti z akademij vseh stopenj.

Na gradu Dobrovo bodo tekmovali solisti in komorne skupine brenkal in pihal, v vili Vipolže pa solisti in komorne skupine godal ter trobil in tolkal. Letošnja novost festivala je tekmovalna disciplina, ki jo sestavljajo harmonike, orgle in čembalo, potekala pa bo med 14. in 17. aprilom v konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Nagradni denarni sklad, za katerega so sredstva prispevale občine Brda, Nova Gorica, Renče -Vogrsko, Šempeter - Vrtojba in Ajdovščina, znaša 7.000 evrov, najprestižnejša nagrada pa je solistični nastop s poljskim orkestrom filharmonije Podlaska na koncertu na Poljskem.

Mednarodno žirijo letos sestavljajo Natalia Gorbunova (Madžarska), Georg Glasl (Nemčija), Primož Novšak (Slovenija), Maria Grün (Avstrija), Milan Hudnik (Slovenija), Stefano Prattisoli (Italija), Thies Roorda (Nizozemska), Luca Neccia (Italija/Poljska), Dario Zingales (Italija/Avstrija), Adam Rapa (ZDA), Steven Mead (Velika Britanija), Nicolas Suter (Švica), Jacques Hostettler (Švica), Simon Klavžar (Slovenija), Roberto Padoin (Italija), Slavko Magdić (Hrvaška/Slovenija), Pavao Mašić (Hrvaška)

Mednarodno glasbeno tekmovanje Svirel
Mednarodno glasbeno tekmovanje Svirel