Akademija Branimir Slokar se posveča neformalnemu izobraževanju mladih glasbenikov. Foto: BoBo
Akademija Branimir Slokar se posveča neformalnemu izobraževanju mladih glasbenikov. Foto: BoBo
Prešernov trg
Mladim glasbenikom bo poleti v Ljubljani omogočeno druženje z vrhunskimi in priznanimi umetniki iz Evrope, ki so dejavni kot solisti, kot komorni in orkestrski glasbeniki ter kot predavatelji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Simon Kardum
Simon Kardum Kino Šiška napoveduje tudi kot potencialno prizorišče za koncerte v sklopu akademije. Foto: BoBo

Med 13. julijem in 4. avgustom bo v prestolnico privabila približno 350 glasbenikov iz več kot 40 držav, v hotelu Union bo v tem času mogoče prisluhniti 17 koncertom. Po besedah umetniške vodje Žive Ploj Peršuh je Akademija Branimir Slokar ena največjih umetniško-izobraževalnih neprofitnih organizacij na področju klasične glasbe v Evropi ter ena izmed treh najbolj zaželenih svetovnih destinacij poletnega izobraževanja tako za udeležence kot za gostujoče profesorje. V Ljubljani omogočajo mladim glasbenikom druženje z vrhunskimi in priznanimi umetniki iz Evrope, ki so dejavni kot solisti, kot komorni in orkestrski glasbeniki ter kot predavatelji.
Mojstrski tečaji so namenjeni šestdnevnemu individualnemu izobraževanju, orkestrska akademija pa je namenjena izobraževanju v orkestrskem igranju. Kot posebnost je Ploj Peršuhova izpostavila, da se lahko udeleženci enega mojstrskega tečaja pasivno udeležujejo tudi drugih mojstrskih tečajev in prisluhnejo vsemu, kar jih zanima.

S tečaji za koncertne mojstre in dirigiranje
Napovedujejo še mojstrske tečaje za koncertne mojstre, za timpane in za dirigiranje, katerih udeležence bodo po dveh dneh individualne priprave vključili v rezidenčni orkester. Ta bo do tedaj že odigral prvi del programa, drugi del pa bodo pripravili mladi udeleženci ter dobili priložnost, da se seznanijo z vsemi spektri priprave.
Mojstrski tečaj za dirigiranje vodi Klaus Arp, za koncertne mojstre Gregory Ahss, za timpane Raymond Curfs, za violino Latica Honda-Rosenberg, za violo Gilad Karni, za violončelo Martin Ostertag, za kontrabas Božo Paradžik, za flavto Felix Renggli, za oboo Emanuel Abbühl in Seing-Eun Lee, za klarinet Francois Benda, za fagot Carlo Colombo, za francoski rog Christian Lampert, za trobento Reinhold Friedrich, za pozavno Dany Bonvin in za korepetitorje Eriko Takezawa.
Po besedah direktorja Kina Šiška Simona Karduma tudi sami konceptualno podpirajo akademijo, saj resno naslavlja mlade, ki so deležniki v procesu ustvarjanja umetnosti, zaradi njenega mednarodnega značaja in zaradi srednjeročne naravnanosti. Kardum Kino Šiška napoveduje tudi kot potencialno prizorišče za koncerte v sklopu akademije.
Akademija Branimir Slokar je plod večletnega razvoja projekta Connecting through music, ki ga je ekipa Društva Delavnica zasnovala za Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012. Poimenovala se je po virtuozu na pozavni, solistu in pedagogu Branimirju Slokarju, njeno delovanje pa sofinancira Mestna občina Ljubljana.