The Klezmatics so imeli ključno vlogo pri nastanku trenda
The Klezmatics so imeli ključno vlogo pri nastanku trenda "klezmer fusion" oz. "Klusion" na Zahodu. Foto: EPA

V Velenjuje bo v torek na programu 29. poletnih kulturnih prireditev nastop zasedbe The Klezmatics; v intimnem vzdušju parka vile Herberstein se bodo Američani ustavili v sklopu njihove aktualne evropske turneje.

The Klezmatics, ki prihajajo iz New Yorka - leta 1986 so se zbrali v East Villageu -, so v svoji 20-letni karieri izdali devet albumov. Sodelovali so že tudi z različnimi priznanimi "mainstream" glasbeniki, kot so Robert Plant, Jimmy Page in Peter Gabriel. Zasedbo sestavljajo Matt Darriau (alt saksofon, klarinet, kaval), trobentar in harmonikar Frank London, Paul Morrissett (bas in cimbale), pevec, harmonikar in pianist Lorin Sklamberg, pevka in violinistka Lisa Gutkin ter bobnar Richie Barshay.

Poleg tega, da dele svojih pesmi seveda pojejo v jidišu, so v preteklosti eksperimentirali tudi že z besedili v aramejščini in bavarščini, na enem od novejših albumov, Wonder Wheel (2006) pa so klezmer kombinirali z besedili ameriške folk legende Woodyja Guthrieja.

Skupina je že dvakrat nastopila v Sloveniji: lani na festivalu Folkest v Kopru, leta 1995 pa v Ljubljani.

Dogodek je zaradi posebnosti prostora namenjen omejenemu številu obiskovalcev - zeleni park pred vilo namreč sprejme le 400 ljudi, so sporočili organizatorji.

Poletne kulturne prireditve v Velenju je konec junija uvedel koncert skupine Bossa de Novo. Do začetka septembra se bo v sklopu festivala zvrstilo več kot 50 kulturnih prireditev.