Na naslovnici albuma, ki si jo je zamislil Morrissey, je Alain Delon iz filma L'Insoumis (1964). Foto: Rough Trade
Na naslovnici albuma, ki si jo je zamislil Morrissey, je Alain Delon iz filma L'Insoumis (1964). Foto: Rough Trade

Pri NME-ju so v novi številki objavili seznam 500 največjih albumov vseh časov po izboru uredništva. Smithsom za petami so The Beatles (Revolver), David Bowie (Hunky Dory), The Strokes (This Is It) in The Velvet Underground & Nico.

Seznam so sestavili s pomočjo glasov sedanjih in nekdanjih novinarjev NME-ja. Vsak izmed njih je navedel svojih 50 najljubših albumov in jih točkoval: 50 točk najljubšemu in eno najmanj ljubemu iz petdeseterice. Končno razvrstitev so nato izračunali po isti metodi, kakršno uporabljajo pri vsakoletnem seznamu "top 50" albumov.

The Queen Is Dead je bil tretji album med letoma 1982 in 1987 delujoče zasedbe The Smiths, posneli so ga leta 1985, izšel pa je junija naslednje leto. Na njem so se znašle nesmrtne skladbe, kot so Bigmouth Strikes Again, The Boy with the Thorn in His Side in There Is a Light That Never Goes Out.

Producenta plošče, ki je izšla pri založbi Rough Trade, sta bila Johnny Marr in Morrissey, ki že več kot četrt stoletja ne govorita. Njun ustvarjalni in zasebni razhod je zadnji (bojda dokaj suhoparno) opisal v svoji pravkar izšli avtobiografiji, ki na Otoku kljub ne v celoti naklonjenim kritikam podira prodajne rekorde.

Doslej naj bi prodali že 35.000 izvodov knjige, ki je s prvega mesta sklatila celo novo uspešnico Helen Fielding o prigodah Bridget Jones: Mad About the Boy.

Kot zanimivost velja omeniti, da je v avtobiografiji "Mozzer" tako kot že večkrat prej kritiziral uredništvo NME-ja, ki naj bi ga pred dvema desetletjema želelo načrtno očrniti.