Glasba
(3)
SToP-ova tolkalna abeceda vključuje dela, napisana za Slovenski tolkalni projekt, ter priredbe klasične glasbe. Foto: Slovenska Filharmonija

Dodaj v

Tolkalci, zbrani pod imenom SToP, so kljub imenu že dvajset let neustavljivi

Leta 2014 so prejeli nagrado Prešernovega sklada
7. oktober 2018 ob 18:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Slovenski filharmoniji danes pripravljajo koncert Uvod v prvih 20!, s katerim bo skupina Slovenski tolkalni projekt - SToP vstopila v jubilejno, dvajseto sezono delovanja. Program je zasnovan na prepletanju klasične in moderne tolkalne glasbe, rdeča nit je SToP-ova tolkalna abeceda. Gostja bo Eva Hren.

SToP-ova tolkalna abeceda vključuje dela, napisana za Slovenski tolkalni projekt, ter priredbe klasične glasbe. Poslušalca hkrati ozavešča in mu vsebino z uporabo videopovezave poda na nov, kinematografski način.

Od popa h klasikom
Pelje ga iz modernega minimalističnega časa nazaj v klasiko, od popa k priznanim klasičnim slovenskim skladateljem, pri tem pa upošteva ustvarjanje članov ansambla. Prikaže glasbila, posebej narejena za posamezne skladbe, ter hkrati vključuje še goste – pevce in plesalce, so člani zasedbe zapisali v sporočilu za javnost.

SToP sestavljajo Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše.

Novi tolkalni zvoki
Tolkalce je pred dvema desetletjema združila želja po kakovostnem komornem muziciranju in raziskovanju novih tolkalnih zvokov. Svoje glasbeno in družbeno poslanstvo dopolnjujejo s pedagoškimi koncerti za mlade ter spodbujanjem slovenskih skladateljev k pisanju tolkalne glasbe.

Koncertirali so že na številnih odrih doma in v tujini – v Španiji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Hrvaški, Črni gori, Češki, Litvi in Južni Koreji. Leta 2013 so prejeli Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada.

Kaj bi orkester brez tolkal?
V jubilejni sezoni bodo med drugim izvedli še komentiran mladinski koncert Tolkala v orkestru oz. Kaj bi orkester brez tolkal? oktobra v Cankarjevem domu (CD), sodelovali pri izvedbi mladinske opere Všeč si mi decembra in januarja v CD-ju, decembra pa bodo v sklopu mednarodnega bienala sodobne glasbe v Kopru izvedli interdisciplinarni projekt Zven kamna.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
tulumba
# 07.10.2018 ob 20:41
Hudi! Najboljši! Bravo!
ero
# 08.10.2018 ob 13:05
Bil na koncertu. Izvrstni so bili. Dejansko zažigajo. Od klasike do roka in sambe. Vse seveda na svoj izviren način.

Pa še čokoladke smo dobili - po koncu koncerta ;)
henodarling
# 08.10.2018 ob 08:35
Hudi! Najboljši! Bravo!

ja, zagotovo, pojdite jih poslušat. če le lahko. Čisti užitek..
Kazalo