Program koncerta vsako leto postreže z valčki in polkami avstrijske skladateljske rodbine Strauss. Foto: EPA
Program koncerta vsako leto postreže z valčki in polkami avstrijske skladateljske rodbine Strauss. Foto: EPA
Dirigent Mariss Janson
Cikel najbolj priznanih dirigentov tokrat nadaljuje sloviti dirigent Mariss Janson, ki na dunajskem novoletnem koncertu dirigira že tretjič. Foto: EPA

Cikel najbolj priznanih dirigentov tokrat nadaljuje sloviti dirigent Mariss Janson, ki na dunajskem novoletnem koncertu dirigira že tretjič - pred tem že v letih 2006 in 2012.

TV SLO 1 ob 11.15: Novoletni koncert z Dunaja, prenos

Po tradiciji dunajskih novoletnih koncertov bo največji del sporeda posvečen plesni in poslušljivi glasbi dinastije Strauss - Johanna, Josepha in Eduarda Straussa, na sporedu pa bo tudi glasba Roberta Stolza, Carla Michaela Ziehrerja in Emila Waldteufela.

Novoletni koncert z Dunaja 2016 bo počastil 75. obletnico svojega delovanja, med glasbeniki pa je tudi naš kontrabasist Iztok Hrastnik. Program koncerta torej kot vsako leto v največji meri postreže z valčki in polkami avstrijske skladateljske rodbine Strauss.

Koncert Dunajskih filharmonikov na prvi dan novega leta velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe. Glasbeniki želijo z njim ne le ponuditi muzikalno tehtno interpretacijo dunajske glasbene dediščine, temveč kot glasbeni veleposlaniki Avstrije tudi voščiti svetu v duhu upanja, prijateljstva in miru, kar je za to leto še bolj v ospredju kot prejšnja leta.

Mnogoletna tradicija avtonomnega orkestra
Dunajske filharmonike je leta 1842 ustanovil Otto Nicolai. Filharmonična akademija, kot se je sprva imenovala, je že na začetku uzakonila značilnosti, ki za orkester veljajo večinoma še danes. Orkester je umetniško, organizacijsko in finančno avtonomen, vse odločitve pa sprejemajo njegovi člani.

Orkester je po svetu najbolj prepoznaven prav po znamenitem novoletnem koncertu, ki je eden najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu in glede na število držav, v katerih ga prenašajo, tudi največji tak dogodek. Omenimo pa še, da bo s prvim februarjem mesto ene izmed prvih violin Dunajskih filharmonikov zasedla 25-letna slovenska violinistka Petra Kovačič.