Vsi dogodki 20. festivala Trnfest bodo potekali v KUD France Prešeren, kamor se kot vsak avgust simbolično seli središče Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Vsi dogodki 20. festivala Trnfest bodo potekali v KUD France Prešeren, kamor se kot vsak avgust simbolično seli središče Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Med domačimi glasbenimi izvajalci organizatorji Trnfesta izpostavljajo koncerte Leona Matka (27. julij), Žoambo Žoet Workestrao (5. avgust), Broken Lock (6. avgusta), Jan Kus ‘Amna’ (8. avgusta) in The Tide (10. avgusta). Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Organizatorji Trnfesta (na fotografiji Vito Rožej, Andrej Sevšek in Mojca Ocvirk) v času festivala pričakujejo okoli 55 tisoč obiskovalcev, kar velja za optimalen obisk glede na kapacitete prostora in glede na to, da je KUD France Prešeren lociran v osrčju spalnega naselja. Zato se bo vsakodnevno dogajanje na dvorišču KUD France Prešeren zaključilo ob 22. uri in se nato preselilo v dvorano, navadno z DJ programom ali gledališko predstavo, v primeru dežja pa se bo program s polurnim  zamikom odvijal v dvorani.
Organizatorji Trnfesta (na fotografiji Vito Rožej, Andrej Sevšek in Mojca Ocvirk) v času festivala pričakujejo okoli 55 tisoč obiskovalcev, kar velja za optimalen obisk glede na kapacitete prostora in glede na to, da je KUD France Prešeren v osrčju spalnega naselja. Zato se bo vsakodnevno dogajanje na dvorišču KUD France Prešeren končalo ob 22. uri in se nato preselilo v dvorano, navadno z DJ programom ali gledališko predstavo, če bo deževalo, pa se bo program s polurnim zamikom odvijal v dvorani. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Že nekaj let je vsakoletna vizualna podoba brezplačnega festivala povezana s svetom žuželk, ker po besedah predstavnice za odnose z javnostmi Mojce Ocvirk na današnji tiskovni konferenci "Trnfest ljudi privlači kot mrčes". V 34 dneh in večerih organizatorji ponovno pričakujejo več kot 50 tisoč obiskovalcev, ki si bodo ogledali letošnji program, ki bo poleg okrepljenega glasbeno-koncertnega nabora ponudil tudi gledališke in plesne predstave, ustvarjalne delavnice, otroški program, nastope DJ-jev, razstave in filmske projekcije.
Pet tednov programa za 70 tisoč evrov
Če so imeli na festivalu prva leta občasno težave z okoliškimi prebivalci zaradi (pre)glasnosti dogajanja med prireditvami in po njih, po besedah organizatorja Vita Rožeja zdaj pritožb ni več: "Trnfest je zdaj uveljavljen festival, o katerem nihče več ne dvomi." Program celotnega Trnfesta je stal 70 tisoč evrov, od tega je polovica javnih sredstev, ostalo pa prispevajo sponzorji in KUD France Prešeren s prodajo KUD-ovih in Trnfestovih izdelkov. Letos bodo organizirali tudi dražbo s KUD-ovskimi predmeti.
Kljub okrogli obletnici Trnfesta program ne bo še dodatno "okrancljan" ali kot je povedal Rožej: "Mislim, da je dosežek že to, da se 20 let vztaraja pri brezplačnem festivalu." Dodal je, da je ravno "brezplačnost kulturnih dobrin" predpogoj, da se pritegne toliko ljudi.
Francoski stripovski in hrvaški surf rock
Program je predstavil organizator Andrej Sevšek, ki je najprej povedal, da bo letošnji poudarek na glasbi in koncertih, ki so med vsemi trnfestovskimi prireditvami tudi med najbolj obiskanimi. Sevšek je razložil, da letos v glasbenem programu morda "ni velikih, lesketajočih se imen"razen koncerta skupine Fisbone, ki so ga organizirali v sodelovanju z ameriško ambasado, bo pa zato poudarek na kakovosti in evropskih skupinah, ki so nosilke novih žanrov, kot je denimo francoska zasedba The Inspector Cluzo, ki bo 26. julija tudi koncertno odprla festival.
Prvi dan, ki se bo izjemoma začel že ob 19. uri (vsi drugi večerni dogodki se bodo začenjali od 20. ure dalje), bodo začinili tudi humoristi s predstavo StendAp komedije. Med koncertnimi dogodki je Sevšek poudaril še francosko trobilsko zasedbo Lapins superstar (1. avgust), metalski večer z italijansko skupino The Secret in ameriškimi The Thombs (19. avgust), za konec bo 28. avgusta Trnfest odsurfal jeseni naproti s hrvaškimi surf rockerji Bambi Molesters.
Konec s "sestrsko" pomočjo Emonske promenade
Četrtki bodo namenjeni filmskim projekcijam, večinoma domačih avtorjev, in programu za otroke. Gledališki program je letos v znamenju produkcije KUD France Prešeren, predvsem priljubljenih večerov standup komikov in improvizacijskega gledališča.
Tudi letos bo v okviru Trnfesta potekalo nekaj že tradicionalnih projektov in natečajev: festival neuveljavljenih skupin Reverse Engineering (13., 19. in 20. avgust), Skateboard tekmovanje (20. avgust) in foto natečaj Trnfoto, na katerem bodo vsak dan razstavili tri izbrane fotografije prejšnjega večera, ki jih bodo avtorji poslali do 12. ure. Seveda ne bo manjkala niti nepogrešljiva pečena koruza, ki se ji bodo letos pridružile sveže zvite dobrote s prireditvi prirejenim imenom TrnFrksi.

Ob koncu Trnfesta se bo ta skozi "sestrski" družinski festival Emonska promenada od 25. do 28. avgusta povezal s Festivalom Ljubljana. Emonska promenada je mednarodni ulični festival, ki za konec tedna v avgustu Trnovski most in Emonsko ulico do kapelice vsak dan med 18. in 21. uro spremeni v sprehajališče, kjer obiskovalcem na improviziranih prizoriščih in stojnicah ponujajo kulturno-umetniški program.
Videoposnetke nekaterih nastopajočih skupin si lahko ogledate spodaj.