V škandalu po obeh umorih se je razširila cela vrsta govoric, češ, da so Tupaca ubili Biggiejevi spremljevalci in da je bila druga smrt maščevanje za prvo, ali pa, da sta bila oba zgolj žrtvi rivalstva med njunima založbama. Raperja sama sta bila sprva prijatelja, a se je Biggie od tupaca distanciral, ko je ta zdrsnil v svet kriminala. Foto:
V škandalu po obeh umorih se je razširila cela vrsta govoric, češ, da so Tupaca ubili Biggiejevi spremljevalci in da je bila druga smrt maščevanje za prvo, ali pa, da sta bila oba zgolj žrtvi rivalstva med njunima založbama. Raperja sama sta bila sprva prijatelja, a se je Biggie od tupaca distanciral, ko je ta zdrsnil v svet kriminala. Foto:
FBI je od samega začetka skušal umora med seboj povezati. Mmogrede, Tupaca so neznanci oropali in ustrelili že leta 1994, a je napad preživel. Sam je bil menda prepričan, da sta za napad kriva prav Puff Daddy in Notorious B.I.G., ali pa vsaj, da sta vedela, da se nekaj pripravlja, a ga nista posvarila.
Biggie in Tupac
Tisti, ki ne verjamejo v 'preprosto' razlago obračuna med tolpama, opozarjajo, da je bil Biggie prav v času, ko je bil ubit, pod nadzorom FBI-ja - pa vseeno še do danes niso uspeli razvozljati primera.
Prizorišče streljanja na Tupaca
Leta 2002 je LA Times objavil reportažo s Pulitzerjem nagrajenega novinarja Chucka Philipsa, ki je trdil, da se je dokopal do dokazov, ki pri umoru implicirajo Biggieja in tolpe Southside Crips. Leta 2008 je spletna stran The Smoking Gun razkrila, da se je Philips opiral na ponarejene dokumente; LA Times je na prvi strani objavil popravek zgodbe, njen avtor pa je nekaj mesecev kasneje časopis zapustil.

Skoraj desetletje in pol pozneje še vedno nimamo dokončnih odgovorov, a takratni "teoretiki zarote" so ta teden verjetno vseeno zastrigli z ušesi: FBI je razkril svoje akte v zvezi z raziskavo umorov dveh od najbolj razvpitih raperjev devetdesetih, Biggieja Smallsa (bolj znan je bil pod vzdevkom Notorious B.I.G., rodil pa se je kot Christopher Wallace) in Tupaca Shakurja.

FBI je konec marca na svoji spletni strani objavil izsledke dveletne raziskave, ki se je zaključila leta 2005 in pod okriljem katere so skušali ugotoviti, ali ni bil v B.I.G.-jev umor marca 1997 nemara res vpleten podkupljeni losangeleški mož postave. Od vsamega začetka so izkali tudi morebitne vzporednice in vezi z umorom še ene zvezde hip hopa, Tupaca Shakurja, ki je bil le nekaj mesecev prej ubit v Las Vegasu. Ozadje obeh umorov ostaja nepojasnjeno do danes in je kot tako še vedno pogosta tema na hip hop sceni.

Domnevni osumljenec je te dni na prostosti
Poročilo razkriva, da je FBI-ju več ovaduhov s prstom pokazalo na nekega uslužbenca losangeleške policije. Objavljeni so tudi - vsaj na prvi pogled - precej nedvoumni balistični dokazi, ki umor povezujejo z dotičnim policistom, čigar ime je bilo iz poročila pred objavo na spletu izbrisano. Spletni entuziasti so s križanjem z že prej javno dostopnih informacij kmalu ugotovili, da je to najverjetneje David Mack, ki je bil kmalu po Wallacovem umoru obtožen ropa banke in poslan za zapahe. Raperjevi dediči so se namreč leta 2007 z njim soočili v civilni tožbi, a neuspešno, poroča CNN. (Mimogrede, Mack je za zapahi pretrgal vse svoje nekdanje vezi z zakonom, se pridružil tolpi Bloods - in maja lani po odsluženi kazni prišel na prostost).

Eksotično strelivo
Tisti, ki so se prekopali skozi vseh 400 strani poročil, sodnih pozivov, transkripcij prisluhov in elektronskih sporočil, so ugotovili, da ne ponujajo nobenih zares novih informacij, le temeljiteje izrišejo ozadje in dodajo kakšne podrobnosti, denimo to, da je bil Wallace ustreljen z izjemno redkimi in še posebej smrtonosnimi kroglami, ki jih izdelujejo v Nemčiji, v ZDA pa jih prodajata le dva uvoznika, eden v Kaliforniji in drug v New Jerseyu.

FBI je torej raziskoval tudi hipotezo, da je bil Notorious B.I.G. morda umorjen kot maščevanje za Shakurjevo smrt ali pa da je bilo za njegovo smrt krivo zagrizeno rivalstvo med raperji z Vzhodne in Zahodne obale (ali pa celo dveh založb, Death Row Records iz Los Angelesa, ki jo je ustanovil Marion "Suge" Knight, ter Bad Boy Entertainment iz New Yorka pod okriljem P. Diddyja.)

Malo morje posrednih dokazov
Wallace, ki je na tisti marčevski večer leta 1997 zapuščal neko glasbeno zabavo v Los Angelesu, se je takrat ravno namestil na zadnji sedež limuzine, ki ga je čakala pred vhodom, ko je mimo pripeljal črn chevrolet, iz katerega so neznanci na raperja spustili rafal. Umrl je na prizorišču streljanja. Zgoraj omenjeni Mack je vedno zanikal kakršno koli vpletenost v umor, prav tako seveda Suge Knight in Diddy. Toda vsaj prvi je bil nekaj časa resni osumljenec: redke krogle, s kakršnimi je bila žrtev prerešetana, so našli na njegovem domu, kjer je imel, kot se je izkazalo, tudi majhen oltarček, posvečen Tupacu Shakurju. Oh, in vozil je črnega chevroleta impalo.

Šest mesecev pred tem je bil Tupac ustreljen na sovoznikovem sedežu avtomobila, ki ga je vozil Suge Knight; vračala sta se z boksarskega spopada med Mikom Tysonom in Bruceom Seldonom v dvorani MGM Grand, kjer so se Shakur in njegovo spremstvo zapletli v spor z nekim neznancem. 25-letni zvezdnik je šest dni po streljanju umrl v bolnišnici, Knight pa jo je odnesel z lažjo poškodbo.

Kaj pa zloglasni Crips?
Ena izmed "delovnih teorij" zveznih agentov je bila tudi ta, da so oba umora organizirali člani tolpe Southside Crips; obe založbi sta za varnostnike pogosto zaposlovali člane tolp.

Primer ni ponovno odprt
FBI poudarja, da ni nobenega globljega razloga za to, da so podatke razkrili prav zdaj, (objavljajo pač poročila, ki jih ljudje na podlagi zakona o dostopnosti informacij največkrat zahtevajo) in da nimajo nobenih novih iztočnic ali razloga za ponovno odprtje raziskave. "Če se v prihodnosti pojavi še kaj novega, bomo to prav gotovo preučili," je bil v izjavi za javnost stoičen načelnik Kevin McClure.