Giacoma Puccinija (1858-1924) se je prijela oznaka 'največji skladatelj italijanske opere po Verdiju'. Manj uspešno pa je krmaril po zasebnem življenju. Foto: EPA
Giacoma Puccinija (1858-1924) se je prijela oznaka 'največji skladatelj italijanske opere po Verdiju'. Manj uspešno pa je krmaril po zasebnem življenju. Foto: EPA
Prizor iz ene sodobnih uprizoritev Puccinijeve Tosce. Foto: EPA

Za hišo, ki stoji južno od jezera Como, prodajalci želijo zgolj 400.000 evrov, kar po pisanju britanskega časopisa The Guardian odraža stanje na italijanskem nepremičninskem trgu.

Trinadstropno hišo je Puccini po neizogibnem škandalu zaradi razmerja s poročeno žensko, ki je z njim zanosila in mu pozneje rodila sina Antonia, našel s pomočjo prijatelja Ferdinanda Fontane, ki je napisal besedilo za njegovo prvo opero Le Villi.

Kot piše Guardian, je Pucciniju našel pribežališče, ki ga je potreboval. Predtem je bila hiša gostišče, kjer so Pucciniju našli klavir, na katerem je nato spesnil svojo drugo opero Edgar. Tudi zanjo je besedilo napisal Fontana.

Čeprav je Puccini našel zatočišče za svoje "prešuštniško" življenje z Bonturijevo, je imela zgodba nesrečno nadaljevanje. Mož Bonturijeve, s katerim je imela hčer Fosco, je bil nepoboljšljiv ženskar, ki ga je leta 1903 umoril mož ene izmed njegovih ljubic, tako da se je Elvira vendarle lahko poročila s Puccinijem.

Ljubosumje je huda reč
A življenje s Puccinijem ni bilo najlažje, saj se tudi on ni znal najbolje upirati ženskam, med drugimi je zapeljal več znanih opernih pevk. Leta 1909 pa je Elvira obtožila hišno pomočnico, da je imela razmerje z njenim možem. Doria Manfredi je zaradi obtožb storila samomor, poznejša obdukcija pa je pokazala, da je umrla kot devica.

Puccinijevi ženi so določili zaporno kazen, kar je skladatelj preprečil s plačilom odškodnine družini hišne pomočnice. Veliko pozneje - leta 2007 so zgodovinarji dobili v roke zapise, povezane s to tematiko - se je izkazalo, da je imel Puccini v resnici razmerje z Dorijino sestrično Guilio, ki naj bi z njim prav tako zanosila. Prav njuni domnevni potomci so raziskovalce usmerili k tej teoriji.

Nekateri glasbeni kritiki in preučevalci Puccinijevih del so namigovali, da so bile posledice teh dogodkov za skladatelja velike in naj bi negativno vplivale na njegovo sposobnost pisanja kakovostnih novih del, hkrati pa naj bi bile navdih za lik sužnje Liu iz opere Turandot, ki stori samomor.