S Puccinijevo opero Madame Butterly SNG Maribor začenja sezono 2008/2009. Foto: SNG Maribor
S Puccinijevo opero Madame Butterly SNG Maribor začenja sezono 2008/2009. Foto: SNG Maribor
Madame Butterfly
Prva predstava mariborske operno-baletne hiše ni popolnoma prava premiera, ampak gre za rekonstrukcijo predstave, ki jo je že leta 2004 predstavil Roberto Lagana. Foto: SNG Maribor

V Mariboru se danes ne odvija povsem 'prava premiera'. Pri tokratni produkciji gre namreč za režijsko obnovo predstave, ki je bila na mariborskem odru že uprizorjena leta 2004. Z opero, ki se dogaja v Nagasakiju in katere vsebina je nastala na podlagi zgodbe pisatelja Johna Luthra Longa (1898) in romana Madame Chrysanthème Pierra Lotija (1887), mariborska operno-baletna hišaa tudi odpira sezono 2008/2009.

Pierluigi Vanelli, ki je za opero rekel, da jo doživlja predvsem kot "prehod iz deklice v žensko z adrenalinskim občutkom", saj gre vendar za kulturno in družbeno sporno ljubezen med ameriškim oficirjem in japonsko gejšo, komaj petnajstletno deklico, imenovano metuljček (Butterfly). Treba je seveda omeniti tudi moža, ki je zasnoval izvirno predstavo, katere obnova se bo tokrat odvrtela pred očmi mariborskega občinstva. To je prav tako Italijan, režiser, scenograf in kostumograf, Roberto Lagana.

Romanca in zgodba o jeklenem pogumu
V operi Madame Butterfly je Puccini skozi glasbo, besedo in igro predstavil nekaj, kar je veliko več kot zgolj romanca. Gre namreč tudi za zgodbo o pogumu in svobodnem duhu, kateri je lasten le tistemu, ki v želji po izpolnitvi lastnih idealov tvega tudi življenje. Takšen svoboden duh je gejša Čočo San, ki raje izbere smrt kot pa življenje z zavedanjem, da se je njen ljubljeni Američan na koncu vendar poročil z ameriškim dekletom.