Velikan klasične glasbe 20. stoletja Aaron Copland je Carterja označil za enega najbolj vsestranskih umetnikov. Carter je ustvaril 158 del, od zgodnjih, kot sta Simfonija št. 1 iz leta 1942 ali Počitniška uvertura (Holiday Overture) iz leta 1944, do letošnjih Dialogov II. (Dialogues II), ki so jih prejšnji mesec premierno izvedli v Italiji.

Njegovo delo vpliva na glasbo po vsem svetu
Elliot Carter se je rodil 11. decembra 1908 v New Yorku. Najprej se je pod vodstvom prijatelja in mentorja Charlesa Ivesa posvetil klasični glasbi, pozneje pa je študiral pri Walterju Pistonu na univerzi Harvard in pri Nadii Boulanger v Parizu. Za svoje ustvarjanje je prejel številne nagrade, med njimi Pulitzerjevo nagrado za Godalni kvartet št. 2 (1960) in Godalni kvartet št. 3 (1973), pa tudi najpomembnejšo nemško glasbeno nagrado Siemens Music Prize. Bil je tudi prvi skladatelj, ki je leta 1985 prejel ameriško nacionalno medaljo za umetnost.

Ruski skladatelj Igor Stravinski je njegov Dvojni koncert za čembalo, klavir in dva komorna orkestra iz leta 1961 ter klavirski koncert iz leta 1967 opisal kot mojstrovini. "Velik obseg in raznolikost njegove glasbe sta in bosta še naprej vplivala na številne skladatelje in izvajalce po vsem svetu," so v izjavi za javnost zapisali pri glasbeni založbi Boosey & Hawkes.