Ansambel bratov Avsenik je do prenehanja delovanja objavil več kot 50 albumov. Foto: MMC RTV SLO
Ansambel bratov Avsenik je do prenehanja delovanja objavil več kot 50 albumov. Foto: MMC RTV SLO
Med najbolj znanimi skladbami ansambla so Na Golici, Na mostu, Tam kjer murke cveto in Slovenija, odkod lepote tvoje. Foto: MMC RTV SLO

V ansamblu, ki je v dolgoletnem delovanju slovensko narodno-zabavno glasbo obogatili z več kot 600 skladbami, je Rudan igral od leta 1961 do 1990, ko je zasedba prenehala delovati. Albin Rudan se je rodil leta 1933 v Velikem Trnu pri Krškem. Z glasbo se je srečal že v otroških letih, saj je bil njegov ded organist, ljubezen do igranja na klarinet pa ga je pozneje popeljala na glasbeno akademijo.

Glasbena družina Avsenik je nase prvič opozorila leta 1953, ko je Slavko Avsenik v Ljubljani ustanovil trio, ki je leta 1955 prerasel v Gorenjski kvartet. Kmalu je začel ansambel, v katerem se je predstavljal tudi brat Vilko, delovati pod imenom Kvintet bratov Avsenik.

Glasbeniki so prejeli eno diamantno, eno platinasto in 31 zlatih plošč. Slavko in Vilko sta posebej za Rudana napisala veliko skladb, med temi tudi slavnega Pastirčka.

Tudi prek domačih meja
Med njihovimi številnimi skladbami, ki so osvojile občinstvo tudi prek slovenskih meja, je največ polk in valčkov, ki so ponarodeli in se za vedno zapisali v slovenski kulturni spomin. Do leta 1991 so izdali več kot 120 zgoščenk, skupno pa prodali več kot 31 milijonov izvodov kaset in plošč. Brata Avsenik sta s svojim ansamblom utemeljila novo, izvirno obliko narodno-zabavne glasbe, ki je sčasoma dobila številne posnemovalce tako doma kot v tujini. Od leta 1962 ustanavljajo v tujini klube oboževalcev ansambla in do leta 1989 so jih našteli 150.