James Horner (1953-2015) Foto: EPA
James Horner (1953-2015) Foto: EPA

Drugačen sem od nekaterih drugih skladateljev, ker ne gledam na to zgolj kot delo. Glasbo vidim kot umetnost.

James Horner
Celine Dion
James Horner je med drugim prejel oskarja za pesem My Heart Will Go On iz filma Titanik, ki jo je ustvaril skupaj z Willom Jeningsom, zapela pa jo je Celine Dion, Foto: EPA

Razbitine letala, registriranega na njegovo ime, so našli včeraj zjutraj, vendar identiteta ponesrečenca sprva ni bila znana. Pozneje je novico o skladateljevi smrti potrdila njegova asistentka Sylvia Patrycja na svojem profilu Facebooka, kjer je zapisala: "Izgubili smo čudovito osebo velikega srca in neverjetne nadarjenosti," in nadalje še: "Umrl je med početjem tega, kar je imel rad."

Nesreča se je zgodila okoli 9.30 po tamkašnjem času, letalo pa je strmoglavilo v gozdu Los Padres v bližini Santa Barbare. Nesreča je povzročila tudi požar, ki so ga gasilci kmalu ukrotili. Horner je bil ob tragičnem dogodku sam na svojem enomotornem letalu.

Zmagoslavje Titanika tudi njegova zasluga
Horner je zložil glasbo za številne filme, med katerimi je bilo kar nekaj velikih uspešnic. Prejel je oskarja za glasbo v filmu Jamesa Camerona Titanik iz leta 1997 in tudi za pesem My Heart Will Go On, ki jo je ustvaril skupaj z Willom Jeningsom, zapela pa jo je Celine Dion. Titanik je tudi najbolje prodajana plošča vseh časov z orkestralno glasbo za film.

S Cameronom je sodeloval spet pri filmu Avatar v letu 2010. Sicer pa je bil je devetkrat nominiran za oskarja. V enem izmed intervjujev je Horner dejal: "Drugačen sem od nekaterih drugih skladateljev, ker ne gledam na to zgolj kot delo. Glasbo vidim kot umetnost."

Glasba za več kot 100 filmov
James Horner se je rodil leta 1953 v Los Angelesu, najprej se je šolal na londonskem Kraljevem kolidžu za glasbo, nato se je vrnil na zahodno obalo ZDA in koončal študij na Univerzi v južni Kaliforniji. Svojo skladateljsko pot je začel v koncertnih dvoranah, v svet filmske glasbe pa je vstopil na koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Prvo njegovo večje delo je bilo za film Dama v rdečem, vendar mu to ni prineslo večje prepoznavnosti. Ta je prišla leta 1982 z glasbo za Zvezdne steze 2: Khanov bes. Horner je bil znan po združevanju zborovske in elektronske glasbe ter po pogosti uporabi elementov keltske glasbe.

Poleg Camerona je večkrat sodeloval tudi z režiserji, kot so Jean-Jacques Annaud, Mel Gibson, Walter Hill, Ron Howard in Joe Johnston. Skupno je ustvaril glasbo za več kot 100 filmov. Poleg prej omenjenih dveh oskarjev je prejel še dva zlata globusa, tri nagrade satellite, tri nagrade saturn in bil nominiran za tri nagrade britanskega filmskega ceha.

James Horner se je poslovil v ponedeljek, star 61 let.

Drugačen sem od nekaterih drugih skladateljev, ker ne gledam na to zgolj kot delo. Glasbo vidim kot umetnost.

James Horner