Les Paul je preigraval predvsem džez. Foto: Reuters
Les Paul je preigraval predvsem džez. Foto: Reuters
Kitara Gibson
Kitara Lesa Paula iz leta 1959. Foto: Reuters

Umrl je za posledicami pljučnice v bolnišnici v White Plainsu. Ob strani so mu stali sorodniki in prijatelji. Paul je veliko prispeval k vzponu rock'n'rolla in izumil večkanalno snemanje, ki je glasbenikom omogočilo, da so vsak inštrument in glas posneli posebej, na koncu pa vse posnetke združili v enega.

S svojo ženo Mary Ford je prejel 36 zlatih plošč in imel enajst uspešnic na prvem mestu lestvic, med njimi Vaya Con Dios, How High the Moon in Lover. Bil je eden zmed izumiteljev električne kitare, ki je postala priljubljena sredi 40. let 20. stoletja, pravi "bum" pa je doživela s prihodom rocka v 50. letih. Leta 1952 je Gibson začel izdelovati kitaro z imenom legendarnega kitarista.

Kitara Gibson Les Paul je postala zaščitni znak številnih znanih kitaristov. Priljubljenost pa ji je najprej zagotovil Eric Clapton; takrat, ko je britanski kitarist, ki je v popularni glasbi najprej uspel kot član zasedbe The Yardbirds, v roke vzel Paulovo kitaro, je ta postala 'in'. Pozneje je nanjo prisegalo veliko virtuozov na kitari. Oglejmo si le seznam nastopajočih na koncertu, ki so ga lani novembra priredili v čast Lesu Paulu. Na oder so med drugim stopili: Slash, Richie Sambora, The Ventures, Eric Carmen, James Burton, Billy Gibbons in Lenny Kaye.