Nina Strnad je mlada slovenska pevka iz Ljubljane. Končala je Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani na oddelku za džez in zabavno glasbo. Foto: SOJ RTV SLO/Jan Prpič
Nina Strnad je mlada slovenska pevka iz Ljubljane. Končala je Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani na oddelku za džez in zabavno glasbo. Foto: SOJ RTV SLO/Jan Prpič

V idrijski Topilnici Hg bo ob 20.00 nastopil trio Nine Strnad, v tolminskem Baru Kovačija pa ob 19.00 Jazz Punt Big Band in zasedba Feedback.

Nina Strnad je mlada slovenska pevka iz Ljubljane. Končala je Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani na oddelku za džez in zabavno glasbo. V petju se je preizkusila v številnih glasbenih zvrsteh, med drugim je sodelovala s Hanno Preuss, Big Bandom RTV Slovenija, Primožem Grašičem, Juretom Puklom in Urošem Perićem. Nina Strnad Trio sestavljata še Tomaž Gajšt na trobenti in Gregor Ftičar na klaviaturah.

V Tolminu bo ob Jazz Punt Big Bandu pod dirigentskim vodstvom Matije Mlakarja nastopila zasedba Feedback, ki jo sestavljajo kitarist Matej Magajne, klaviaturist Miloš Lebar, basist Andrej Klavžar in Andrej Maver na bobnih. Glasbeniki iz Tolmina izvajajo izvirno instrumentalno glasbo s primesmi različnih zvrsti, kot so bluz, rok in džez. Igrajo na instrumente iz 70. let preteklega stoletja, kar se odraža tudi v njihovem zvoku.

Koncertni cikel se bo nadaljeval v Ljubljani, kjer bo v nedeljo, 28. aprila, na Starem trgu nastopil Acamar Quartet. Pretežno mlada zasedba se spogleduje s klasičnim džezom prejšnjega stoletja oziroma z izročilom velikanov, kot so Charles Mingus, Thelonious Monk, John Coltrane in Miles Davis. Navdihuje jih ideja džezovske zasedbe kot zvočila, ki se odziva sodobnemu času z nezamenljivim skupnim zvokom. Kvartet sestavljajo Cene Resnik (tenorski saksofon), Leonard Medica (kitara), Matjaž Bajc (kontrabas) in Urban Kušar (bobni).

V ponedeljek, 29. aprila, bo na Starem trgu nastopil Rok Zalokar Kvartet. Pianist in skladatelj Zalokar je član glasbenih scen v Ljubljani in Rotterdamu. Njegova glasba se umešča v polje nove postžanrske kreativnosti. Pevka Eva Poženel je svojo pravo pot našla med študijem džeza v Rotterdamu. Njen slog se izmika šablonam standardnega džezovskega petja in se usmerja k avantgardi, popu, pa tudi k eksperimentalnim tehnikam. Dejan Hudoklin, ki igra baskitaro, je prav tako zaključil študij džeza v Rotterdamu. Zanima ga predvsem ustvarjalno glasbeno raziskovanje. Omenjenim glasbenikom se bo na bobnih pridružil prav tako inovativni Andro Manzoni.

Koncertni program ob mednarodnem dnevu džeza bo letos potekal v Ljubljani, Idriji, Tolminu in Veliki Polani. Foto: Imago Sloveniae
Koncertni program ob mednarodnem dnevu džeza bo letos potekal v Ljubljani, Idriji, Tolminu in Veliki Polani. Foto: Imago Sloveniae

V torek, 30. aprila, pa bo na Starem trgu nastopil Jadranka Juras Jazz Kvintet. Jadranka Juras je diplomirala iz džezovskega petja na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Posnela je več samostojnih zgoščenk, poleg tega je redna gostja na ploščah slovenskih glasbenikov. Dejavna je tudi kot operna pevka. V petek, 3. maja, bo zasedba nastopila še v kulturni dvorani stavbe Občine Velika Polana.

"Uradno" praznujemo šele v torek
Koncerti na ljubljanskem Starem trgu se bodo začenjali ob 20.00, v primeru dežja bodo v Mestnem muzeju Ljubljana.
Mednarodni dan džeza zaznamujemo 30. aprila. Ta dan je leta 2011 na pobudo legendarnega glasbenika Herbieja Hancocka določil Unesco. Praznik džeza, ki ga je leta 2012 na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov, zdaj zaznamujejo v več kot 190 državah. Namen dneva je opozoriti na džez kot izobraževalno sredstvo in pomen, ki ga ima pri širjenju miru, dialoga ter strpnosti. Globalni zvezdniški koncert bo letos v Melbournu v Avstraliji.

Program ustanove Imago Sloveniae ob mednarodnem dnevu džeza bo potekal v sodelovanju z Unescovo mladinsko platformo Društva za Združene narode za Slovenijo in pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, piše na spletni strani Imago Sloveniae.