Novomeščana se letos spominjajo po vsej Sloveniji. Foto: Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto
Novomeščana se letos spominjajo po vsej Sloveniji. Foto: Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto
Rene Guilkers
Dirigent Rene Guilkers je na program uvrstil dela Kozine in Prokofjeva. Foto: Cankarjev dom

Na osmem koncertu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so se v ljubljanskem Cankarjevem domu glasbeniki na zadnji majski dan poklonili spominu na velikega slovenskega skladatelja Marjana Kozino. Pod vodstvom dirigenta Reneja Gulikersa so odigrali Kozinovi Baletno suito in Štiri kitajske miniature za sopran in orkester. Drugi del koncerta je bil posvečen baletni glasbi Sergeja Prokofjeva: izvedena sta bila splet priredb priljubljenih plesnih melodij iz oper Jevgenij Onjegin, Pikova dama in Boris Godunov ter suita po baletu Pepelka. Solistka na koncertu je bila sopranistka Urška Žižek.

Ustvarjanja ni prekinila niti vojna
Letos mineva sto let od rojstva skladatelja Marjana Kozine. Skladatelj, dirigent in pedagog Kozina se je rodil 4. junija 1907 v Novem mestu. Študiju glasbe se je posvečal na Dunaju in v Pragi, nato se je kot diplomant zaposlil v ljubljanski Operi, kasneje v Mariboru, pozneje pa na Akademiji za glasbo v Beogradu, kjer je dočakal drugo svetovno vojno. Njegovega dela ni prekinil niti odhod v partizane, vojni dogodki pa so se mu vtisnili v spomin in privreli na dan v glasbeni obliki. Po koncu vojne se je Kozina vrnil v Ljubljano, kjer je postal prvi upravnik Slovenske filharmonije, na Akademiji za glasbo pa je med letoma 1951 in 1960 poučeval kompozicijo. Kozina je dediščino romantičnega izročila obogatil s sodobnejšimi kompozicijskimi prijemi.

Marjan Kozina je tudi avtor glasbe za prve slovenske filme, kot sta Na svoji zemlji in Kekec. Glasbi se je posvečal tudi kot pisec, podpisal se je pod več satir in prevedel vrsto romanov. Vrh njegovega ustvarjanja predstavljajo opera Ekvinokcij ter baleta Diptihon in Na gozdnih jasah. Marjan Kozina je umrl leta 1966 v Novem mestu.