Pianistki so podelili nagrado Neven, ki je bila utemeljena leta 2013 kot priznanje za največje umetniške prispevke festivalu. Foto: Cankarjev dom
Pianistki so podelili nagrado Neven, ki je bila utemeljena leta 2013 kot priznanje za največje umetniške prispevke festivalu. Foto: Cankarjev dom

Ko je leta 1947 prvič nastopila v dvorani Hrvaškega glasbenega zavoda, ji je bilo komaj sedem let. Tedaj se je predstavila s kompozicijami Bacha, Beethovna, Mozarta, Škerjanca, Lipovška, Kozine in Šivica.

Slovenska virtuozinja je nastopila na sklepnem večeru letošnjega Festivala sv. Marka ob spremljavi komornega orkestra zagrebške filharmonije, ki ga je vodil dirigent maestro Vladimir Kranjčević. Izvedla je Koncert za klavir in orkester št. 26 v D-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta ter Andante spianato in veliko polonezo op. 22 Frederica Chopina.

Ob tej priložnosti so ji izročili nagrado Neven, ki jo od leta 2013 podeljujejo največjim umetniškim prispevkom na festivalu. Nagrada nosi ime po pokojnem ravnatelju festivala in znanem hrvaškem baritonistu Nevenu Valentu.

19. festival je potekal med 25. aprilom in 8. majem, nastopili pa so številni vrstni komorni glasbeniki, kot sta madžarski oboist Zoltan Hornyanszky in francoski organist Thomas Ospital.

Dubravka Tomšič Srebotnjak, ena najuspešnejših koncertnih pianistk na svetu, se je rodila leta 1940 V Dubrovniku. V svoji sedem desetletij trajajoči karieri je na več kot 4.000 nastopih navduševala občinstvo v največjih dvoranah in glasbenih središčih vseh celin. Njen repertoar zajema najpomembnejšo klavirsko literaturo različnih slogovnih obdobij.