Ravela (1875-1937 je presenetil izjemen uspeh Bolera, saj je domneval, da orkestri ne bodo želeli izvajati dela. Foto: Wikipedia
Ravela (1875-1937 je presenetil izjemen uspeh Bolera, saj je domneval, da orkestri ne bodo želeli izvajati dela. Foto: Wikipedia

"Vsakih deset minut nekje na svetu odzvanja Bolero. Če upoštevamo, da delo traja 17 minut, ga je torej mogoče slišati prav vsako minuto slehernega dne," je pred dnevi dejal Laurent Petitgirard iz francoskega združenja avtorjev, skladateljev in glasbenih založnikov. "In velika verjetnost je, da ga bomo slišali še pogosteje, v oglasih in filmih."

Simfonično delo je Ravel napisal leta 1928, prvič pa so ga izvedli 22. novembra v pariški operi Garnier. Delo je bilo sprva mišljeno kot balet, francoskemu skladatelju pa ga je naročila ruska plesalka Ida Rubinstein, ki je bila njegova prijateljica in podpornica. Delo je hipoma osvojilo tako kritike kot poslušalce po vsem svetu in je še danes eno najbolj prepoznanih glasbenih del. Postalo je najbolj znano Ravelovo delo, kar je skladatelja, ki je predvideval, da bo večina orkestrov zavrnila izvajanje dela, presenetilo.

Po nekaterih ocenah je bilo za uporabo avtorskih pravic za Bolero od leta 1960 vplačanih okoli 50 milijonov evrov, kar pa predstavlja le manjši del vsote, ki so jo vplačali za uporabo vseh Ravelovih del. Skupna vsota se giblje okoli 400 milijonov evrov.

Ravel se ni nikoli poročil in ni imel potomcev. Njegov edini dedič je bil njegov brat Edouard, ki je umrl leta 1960, čemur je sledila grenka sodniška bitka glede dedovanja, v katero so se vpletli Edouardova negovalka in njen mož, skladateljevi pranečaki in celo pravni direktor francoskega združenja avtorjev, skladateljev in glasbenih založnikov.

Teh je zdaj dokončno konec, saj je delo postalo javna last.