Verjetno njena najbolj znana pesem je Because The Night iz leta 1978, ki jo je napisala z Bruceom Springsteenom. Foto: Reuters
Verjetno njena najbolj znana pesem je Because The Night iz leta 1978, ki jo je napisala z Bruceom Springsteenom. Foto: Reuters
"Bojevnica je. Nihče je ne bo uklonil," je o Patti Smith nekoč izjavila še ena navdihujoča, čeprav precej mlajša dama rocka - Shirley Manson. Foto: Reuters
Patti Smith
Poleg glasbe jo zanimajo tudi druge umetnosti. Svoje risbe je prvikrat razstavila v knjigarni Gotham Book Mart na Manhattnu leta 1973. Leta 2002 pa je Muzej Andyja Warhola pripravil retrospektivno razstavo njenih risb, sitotiskov in fotografij z naslovom Strange Messenger. Podpisuje se tudi pod več pesniških zbirk. Foto: EPA

V nedeljo, 2. avgusta, v ljubljanske Križanke prihaja "botra panka" Patti Smith, ameriška glasbenica, pesnica, aktivistka, revolucionarka in umetnica. S spremljevalno skupino bo v celoti odigrala ravno svoj prelomni prvenec Horses, ki je v sedemdesetih korenito vplival na pankrokovsko newyorško sceno. (Revija Rolling Stone ga je pred leti uvrstila na 44. mesto lestvice Najboljših albumov vseh časov, zaradi svojega "kulturnega pomena" pa je ohranjen tudi v ameriški Kongresni knjižnici.)

Po seznamu pesmi na nedavnih koncertih sodeč, lahko v Ljubljani pričakujemo tudi druge skladbe iz njene bogate diskografije. In ko smo že pri mojstričinih nastopih v zadnjem času: konec junija je kraljevala na osrednjem odru gigantskega Glastonburyja, ko jo je med nastopom "prekinil" nihče drug kot sam dalajlama, ki je ravno praznoval svoj osemdeseti dan (Patti je nato intonirala skupinski refren "Vse najboljše za te". "Newyorška pankovska kraljica je postregla z mojstrsko lekcijo fokusiranega protestnega rocka, pred katerim se lahko mlajši izvajalci zgolj osramočeno skrijejo," je ob tej priliki v svoji, s petimi zvezdicami ovenčani recenziji zapisal The Guardian.

Aktualna kot še nikoli
"Jezus je umrl za grehe drugih, za moje ni, pravi uvodna kitica enega najboljših albumov v zgodovini rocka, ki se odlično obnese tudi kot uvod v koncert,"
pa je poročala glasbena biblija Pitchfork, ki je Patti prisluhnila na letošnjem festivalu Primavera v Barceloni. "Večina albuma Horses temelji na postopnemu grajenju, padcih in vzponih, Smithova pa s svojo karizmo in predanostjo obvladuje vsak preobrat. Več kot očitno je bilo, da uživa ob izvajanju 40 let starih skladb pred večdesettisoč glavo množico, večina katerih je bržkone mlajša kot njeni otroci, a so z njo prepevali vsako besedo."

Če hočete biti tej izkušnji priča v živo, se lahko potegujete za eno od dveh vstopnic, ki jih podeljujemo za koncert. Do petka, 17. julija, opoldne na naš naslov (mmc-kultura@rtvslo.si) pošljite odgovor na spodnje vprašanje. (Ne pozabite pripisati svojega imena, priimka in telefonske številke.)

Kako je (v slovenskem prevodu) naslov avtobiografski knjigi Patti Smith, v kateri popisuje svoja leta z Robertom Mapplethorpom?


Leta, ko se je pisala zgodovina
Po hipijevsko obarvanih, optimističnih 60. in dokončnem razkroju idealiziranega ameriškega sna, ki se je nakrhal v vietnamski vojni, se je Amerika znašla na političnem in kulturnem prepihu. Na to prizorišče je privršala Patti Smith in v ritmu ulične poezije utrla pot novi glasbeni smeri. V drugi polovici 70. bo na sceni zavladal pank, a še pred tem je bil njegov katalizator prav album Horses. Patti za enega svojih formativnih vplivov še danes navajajo izvajalci z vseh glasbenih vetrov, od Ramones, Courtney Love in PJ Harvey pa do Madonne, Brucea Springsteena in sicer žal že razpadlih R.E.M.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadarkoli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.