'Revščine se bojim kot hudič križa. To je tako kot debelušno dekle, ki shujša za 200 kil, a navznoter ostane debela. Odraščala sem v revščini in vedno se bom počutila revno. To je moja mala paranoja.' Foto: EPA
'Revščine se bojim kot hudič križa. To je tako kot debelušno dekle, ki shujša za 200 kil, a navznoter ostane debela. Odraščala sem v revščini in vedno se bom počutila revno. To je moja mala paranoja.' Foto: EPA
Sonny in Cher: po razpadu njunega zakona je razpadla tudi njuna skupa kariera; kot tandem sta pred tem prodala več kot 80 milijonov albumov.
V celotnem repertoarju škandaloznih oprav je najbrž ena, ki jo imamo vsi pred očmi: variacije slavnega črnega trikoja.
Cher so skozi leta povezovali s celo vrsto (po navadi mlajših) moških: hodila je z Genom Simmonsom, Valom Kilmerjem, Tomom Cruisom (na sliki), Richiejem Samboro, Ericom Claptonom in Markom Hudsonom. Pravi, da sta jo ven povabila tako Elvis Presley kot Marlon Brando, a je oba zavrnila.
Cher
'Za svoje telo se moram prekleto namučiti.' Foto: EPA

Preden je svet poznal Lady Gaga (kaj to - še preden je poznal Madonno!), je s svojo ljubeznijo do bleščičastih oblek in izzivalnostjo kot ključnim delom svoje javne podobe na glasbeni sceni kraljevala Cher. V svoji karieri je prodala več kot dvesto milijonov albumov, pa še kljub temu napoveduje, da "You Haven't Seen the Last of Me" ("Nisem še rekla zadnje besede"), če gre verjeti naslovu njenega zadnjega singla. "Ta pesem je bila zame zelo pomenljiva," je je lani komentirala v nekem intervjuju, češ da jo je posnela kot nekakšen "opomin sami sebi, da se mora umakniti. "Pa to ne pomeni, da bom šla mirno - z odra bi me bilo treba zvleči med kričanjem in brcanjem".

V bliskovito spreminjajoči se pokrajini popkulture je Cher ena redkih, ki se ji je z nenehnim protejskim redefiniranjem lastne glasbene identitete uspelo obdržati na vrhu skoraj pol stoletja. Še celo mlajše kolegice se zavedajo, koliko so ji dolžne: "Kako se človek ne bi zgledoval po Cher, njeni delovni disciplini in načinu, kako pritegne pozornost, ko stopi v sobo, obenem pa izžareva tak mir in ljubezen do vsakogar?", je bila prijazna Christina Aguilera, ki je lani z njo nastopila v muzikalu Burleska.

Cherilyn Sarkisian se je 20. maja 1946 rodila igralki/manekenki in tovornjakarju armenskega porekla, ki je družino zapustil, ko je imela deklica šele dve leti. Cherilyn, ki se je kmalu razvila v ne ravno tipično lepotico z vranje črnimi, dolgimi lasmi (pri tem so imele najbrž kaj opraviti čerokeške korenine njene matere), je pri šestnajstih pustila šolo - pri njej namreč niso prepoznali disleksije, za katero je trpela, in zato ni dobila pomoči pri učenju, ki bi jo potrebovala.
V mladih letih se je bežno zapletla z Warrenom Beattyjem, potem pa je nekoč v kavarni na Sunset Boulevardu srečala 11 let starejšega Sonnyja Bona, svojega bodočega moža in moškega, ki je takrat na začetku usodno oblikoval njeno kariero. Cher je imela šele 18 let, ko sta že posnela antologijsko uspešnico I Got You, Babe. Hit iz leta 1965 je postal njun najuspešnejši singel in najbolj prepoznavna skladba, ki jo je tudi Rolling Stone uvrstil na svoj seznam 500 najboljših pesmi vseh časov.

Cher in Sonny sta se poročila leta 1969; še istega leta se jima je rodila hčerka Chastity (ki je pred dvema letoma prestala operacijo spola in je zdaj Chaz Bono), začetek sedemdesetih pa je na malih zaslonih zaznamovala ena najbolj priljubljenih serij tistega časa, The Sonny and Cher Show. Že v tistih zgodnjih letih je Cher veljala za modno ikono, ki ji je z enako samozavestjo uspelo "speljati" tako hipijevske hlače na zvonec kot dolge, elegantne obleke. (Leta 1975 je bilo prelitega ogromno črnila okrog njenega razgaljenega popka in drznih kreacij, ki jih je oblikoval slavni Bob Mackie).

Njen zakon z Bonom se je leta 1975 končal z zelo javno in umazano ločitvijo; pozneje je v več intervjujih priznala, da je bila njuna zveza pogosto prava nočna mora. "Hotela sem skočiti s hotelskega balkona. Bila sem mu zvesta in imela sem ga rada, ampak nisem prepričana, da sva storila pravo stvar, ko sva se poročila." Tudi z naslednjim možem ni imela bistveno večje sreče: z glasbenikom Gregom Allmanom (The Allman brothers) je bila poročena pičli dve leti; v tem času se jima je rodil sin, Elijah Blue Allman.

Toda Cher, kraljica preobrazbe, se pretresom v zasebnem življenju ni pustila iztiriti: resno se je lotila igralske kariere in si silno kritiško priznanje (ter nominacijo za oskarja za stransko vlogo) prislužila ob Meryl Streep v filmu Silkwood (1983). V naslednjih letih je nastopila še v celi vrsti uspešnic, denimo v Maski Petra Bogdanovicha (za to vlogo je dobila igralsko priznanje v Cannesu), Čarovnicah iz Eastwicka in Mesečnici, ki ji je leta 1988 prinesla oskarja za najboljšo žensko vlogo.

Večna bitka s časom
V začetku osemdesetih ji je uspelo od mrtvih zbuditi tudi svojo glasbeno kariero in jo osvoboditi predznaka poslušljivega folk rocka, kakršnega sta igrala s Sonnyjem in ki je v vse bolj psihadelični popkulturi sedemdesetih obveljal za arhaično "nekulskega". Leta 1989 je izdala album Heart of Stone, na katerem je bila tudi za tisti čas kontroverzna uspešnica If I Could Turn Back Time. Kontroverzna seveda zaradi "zloglasnega" videospota, v katerem je pevka nastopila, zapeta v nekakšno orjaško najlonko, ki je razkrivala tetovažo metulja na njeni zadnji plati. MTV na primer zaradi golote videa sprva sploh ni hotel predvajati, pozneje pa so popustili in privolili, a le v predvajanje po deveti uri zvečer. (Z naslovom ene njenih največjih uspešnic so ne vedno dobronamerni mediji pogosto opisovali tudi pevkin videz oziroma njeno ljubezen do plastičnih operacij, pa tudi njene ciklične napovedi "poslovilnih" turnej in nato "koncertnih vrnitev".)

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, je Cher skozi leta poleg svoje glasbene in igralske kariere nastopala tudi v Las Vegasu, kjer je na oder stopila skoraj dvestokrat. Na glasbenih lestvicah se je nazadnje prebila z že omenjeno You Haven't Seen the Last of Me, eno izmed pesmi iz muzikala Burleska, prvega filma, v katerem je nastopila po več kot desetih letih (njena zadnja vloga pred tem je bila leta 1999, v Čaju z Mussolinijem).