Bob Dylan se je (kot Robert Allen Zimmerman) rodil leta 1941 v Minnesoti. Foto: EPA
Bob Dylan se je (kot Robert Allen Zimmerman) rodil leta 1941 v Minnesoti. Foto: EPA
Bob Dylan
Nekatere njegove pesmi iz šestdesetih let prejšnjega stoletja so postale večne himne borcev za človekove pravice. Foto: Marshall Photo

S tem je Bob Dylan s prestola avtorja najdražjega rokopisa pesmi izrinil Johna Lennona, čigar rokopis pesmi A Day in the Life so pred štirimi leti prodali za 1,2 milijona dolarjev. Kot navaja The Independent so pri Sotheby'su potrdili, da je to edini znani rokopis končne verzije besedila Like A Rolling Stone. Kupec je ostal anonimen, prihajal pa naj bi iz Kalifornije in je – seveda – dolgoletni Dylanov oboževalec.

Tudi rogata žival, ptič in klobuk
Rokopis te vplivne rockovske himne je nastal, ko je bilo Dylanu 24 let, napisal pa ga je na štiri liste papirja iz hotela Roger Smith. Poleg besedila s popravki in opombami so se tam znašle tudi tri čačke – rogata žival, ptič in klobuk.

Pesem govori o dekletu, ki je višji sloj ne sprejme medse in zato postane samotarka. Pesem Like A Rolling Stone je izšla leta 1965 na Dylanovem šestem studijskem albumu, naslovljenem Highway 61 Revisited.

Sicer pa je Dylan tudi prejemnik številnih nagrad - od grammyjev pa do zlatega globusa in oskarja ter Pulitzerjeve nagrade. Sprejet je bil tudi v Rock and Roll Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame in še bi lahko naštevali.