"Naj ton zveni takole (velikopotezna gesta) ali takole "malo manjša gesta)? "Hmm ...kaj pa oboje?," je ponavadi odgovor vrhunskih pianistov. Foto:

Nocoj si ob 20.00 na drugem programu TV Slovenija lahko ogledate avstrijsko-nemški dokumentarni film Pianomanija - Iskanje popolnega zvoka, nenavaden in zabaven pogled v zaodrje največjih koncertnih dvoran na svetu.

Pri iskanju popolnega zvoka spremljamo leto življenja Stefana Knüpferja, pedantnega in genijalnega uglaševalca klavirjev pri slovitem izdelovalcu le-teh, podjetju Steinway, ter njegovih “strank. Med njimi so tudi tako znameniti pianisti, kot so Lang Lang, Alfred Brendel, Rudolf Buchbinder in Pierre-Laurent Aimard. Knüpfer po njihovih napotkih in željah pripravlja in uglašuje klavirje za snemanja in koncerte.

Režiserja Lilian Franck in Robert Cibis sta za film prejela vrsto prestižnih mednarodnih nagrad. Pianomanija je bila na podelitvi evropskih filmskih nagrad nominirana za najboljši dokumentarec, dve leti pozneje pa je na podelitvi nemških nagrad priznanje za najboljši zvok tudi dobila.