Bob Geldof je v London pripeljal tudi otroke in mlade iz Afrike. Foto: EPA
Bob Geldof je v London pripeljal tudi otroke in mlade iz Afrike. Foto: EPA
Skupno naj bi si koncerte neposredno ogledala skoraj dva milijona ljudi. Foto: EPA
Nastop Robbieja Williamsa je bil eden od vrhuncev londonskega koncerta. Foto: EPA

Danes smo se zbrali, da razglasimo medsebojno odvisnost.

Will Smith, voditelj ameriškega koncerta Live 8
Vsi zvezdniki so na koncertih nastopili brezplačno. Foto: EPA
Jon Bon Jovi je bil le eden od 150 nastopajočih na Live 8. Foto: Reuters
Otroci iz Afrike so nastopili v številnih spotih, ki so jih predvajali med koncertom. Foto: EPA

Odpis dolga je sicer v redu, a države bi morale tudi odpreti svoja tržišča afriškim izdelkom.

Youssou N'Duor

Edini namen je bil voditelje držav G-8, ki se bodo naslednji teden sešli v Edinburghu, pozvati, naj najrevnejšim državam sveta, med katerimi je večina afriških, odpišejo dolgove in jim s tem omogočijo, da se izkopljejo iz revščine, zaradi katere vsak dan umre 30.000 ljudi. Da Geldofovo akcijo podpirajo, je s svojim imenom, ki so ga dodali na seznam, potrdilo skoraj 30 milijonov ljudi.


Priporočamo branje novice o revščini v Afriki in ogled fotozgodbe o Afriki.


Koncert naj bi si ogledalo do 85 odstotkov Zemljanov

Geldof je o nujnosti tovrstne akcije prepričal vsaj približno dva milijona ljudi, kolikor naj bi se jih udeležilo katerega od devetih koncertov Live 8, in večmilijardno občinstvo po vsem svetu. Po nekaterih virih naj bi največji glasbeni dogodek v zgodovini v živo, prek tv-prenosov ali spleta spremljalo celo do 85 odstotkov svetovnega prebivalstva. Ti so lahko svoja imena napisali na uradno stran projekta Live 8 ali jih poslali prek SMS-sporočila in tako svetovnim voditeljem sporočili, da je čas za akcijo. Po podatkih organizatorjev naj bi svoja imena na seznam napisalo skoraj 30 milijonov ljudi, ki so se vrtela na odru za nastopajočimi.


Vabimo vas, da svoje mnenje o projektu Live 8 zapišete na forumu.


"Naša priložnost, da naredimo, kar je prav"
Na to so spomnili tudi številni ugledni gostje, ki so se ob glasbenikih udeležili katerega od koncertov v Tokiu, Johannesburgu, Londonu, Rimu, Parizu, Berlinu, Moskvi, Philadelphii in Torontu. Z besedami, da je to naš trenutek, čas in priložnost, da naredimo, kar je prav, je na namen Live 8 spomnil že prvi nastopajoči, Bono Vox iz skupine U2. Bono je eden od najbolj zavzetih borcev za pomoč afriškim državam pri odpravljanju revščine. Nočemo dobrodelnosti, hočemo pravico, je izjavil pevec, ki se je nato s skupino podal na Dunaj, kjer so nastopili na samostojnem koncertu.

Smithov poklon Mandeli
Težo njegovim besedam pa je dodal še nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela, ki se je z ženo udeležil sicer ne preveč dobro obiskanega koncerta v južnoafriški prestolnici. Nočemo dobrodelnosti, hočemo le osnovne človekove pravice, je ob odobravanju množice spomnil Mandela, ki ga je na povsem svoj način počastil tudi Will Smith. Ta je namreč koncert v Philadelphii, ki se ga je udeležilo približno milijon ljudi, vodil oblečen v majico z Nelsonovo podobo in zaporniško številko.

Koncert v 36 afriških državah

"Danes imamo zgodovinsko priložnost, da odpremo vrata upanju in možnosti, da bo prihodnost boljša za vse," je izjavil Mandela, medtem ko je Will Smith koncert povezal z ameriškim praznikom neodvisnosti, ki ga v ZDA praznujejo 4. julija. "Pred več kot 200 leti je le nekaj ulic od tod Amerika razglasila neodvisnost. Danes smo se zbrali, da razglasimo našo medsebojno odvisnost." V Afriki so sicer koncert predvajali v 36 državah.

Podporo je izkazal tudi Bill Gates
Presenečenje, ki ga je pripravil organizator koncerta, je bil tudi obisk najbogatejšega človeka na svetu, Billa Gatesa, v Londonu. Obiskovalce in gledalce je prepričeval, da je treba ljudem le opredeliti probleme in jim pokazati rešitve zanje, pa bodo stopili v akcijo. Dokaz za to naj bi bila že množična udeležba na koncertih, na katerih so vsi nastopili brezplačno, brezplačne pa so bile tudi vstopnice.

S srečo do zvezd
Do njih je bilo najtežje priti v Veliki Britaniji, kjer so približno 150.000 vstopnic z žrebom razdelili med pošiljatelji SMS-sporočil, nekaj več kot 50.000 pa so jih podelili še nekaj dni pred koncertom. Vseh preostalih koncertov po svetu pa se je lahko udeležil vsak, ki si je želel.

Projekt podpira tudi papež
Najslabša je bila udeležba v Tokiu, kjer je največji zvezdi Björk, ki je nastopila prvič po dveh letih, in drugim glasbenikom prisluhnilo približno 10.000 obiskovalcev. Prav tako se je manj od pričakovanj udeležilo edinega afriškega koncerta, na vseh drugih pa so se zbrale množice ljudi. Te so prek velikih ekranov spremljale tudi dogajanje drugod po svetu. Tako so glasbi in sporočilom zvezdnikov, ki so nastopali v enem mestu, lahko prisluhnili tudi drugje po svetu. Po vseh celinah je tako odmevalo sporočilo, ki so ga ob že naštetih pomembnežih iz sveta politike, posla in zabavne industrije, ponovili tudi igralca Angelina Jolie in Brad Pitt ter mnogi glasbeniki, ki so že s svojo udeležbo pokazali, da se strinjajo z Geldofovo idejo. Svoje odobravanje projektu pa je izrazil tudi papež Benedikt XVI.

Pink Floyd skupaj po četrt stoletja
Namen prireditve je pohvalil tudi generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, ki je zbrano občinstvo nagovoril, da so to pravi Združeni narodi, saj se je koncertov na odrih in pod njimi udeležila res pisana množica ljudi. Še tako zahtevni poslušalci so našli nekaj po svojem okusu, saj so bil med nastopajočimi tako legende, kot so Elton John, Madonna, Pet Shop Boys, A-ha, R.E.M., Duran Duran, Bryan Adams, U2, Andrea Bocelli, Mariah Carey, Annie Lennox, Sting, Robbie Williams, Green Day, ponovno za to priložnost združeni Pink Floyd, in sicer že uveljavljeni glasbeniki, a z nekoliko manj glasbene kilometrine Coldplay, Joss Stone, Destiny's Child, Dido, Keane, Travis, Velvet Revolver ...

Pretresljiva videosporočila
Glasbene točke in krajše govore drugih eminentnih osebnosti so se izmenjevali s spoti, v katerih so utemeljevali namen dogodka, v večini pa je prevladovala ideja, da Live 8 ni ponovitev dogodka Live Aid, ki ga je pred 20 leti prav tako organiziral Bob Geldof. Takrat je šlo za zbiranje denarja, tokrat pa ne gre za dobrodelnost, ampak za pritisk na voditelje G-8, da izpolnjuje obljubo, ki so jo dali leta 2000, da bodo najrevnejšim državam odpisali dolg, kar naj bi jim pomagalo izkopati se iz revščine. Ta je predvsem v nekaterih delih Afrike tako huda, da matere kuhajo v loncu vode kamne in otrokom toliko časa govorijo, da bo večerja čez pol ure, da ti od lakote zaspijo, kot so v enem od pretresljivih posnetkov nekaterim nepredstavljivo resnico sporočili organizatorji.

Premalo temnopoltih glasbenikov
Vsi pa ideje o projektu Live 8 niso pohvalno pozdravili. Največ kritik je letelo predvsem na malo temnopoltih glasbenikov na koncertih. Peter Gabriel in senegalski glasbenik Youssou N'Dour, ki je nastopil kar na treh koncertih, sta zato pripravila poseben dogodek, Eden Project, ki je prav tako pod okriljem projekta LIve 8 potekal v Londonu v areni Eden, na njem pa so nastopili Angelique Kidjo, Maryam Mursal, Salif Keita, Thomas Mapfumo, Tinariwen, Daara J, Shikisha Ayub Ogada, Modou Diouf & O Fogum. Ob afriškem koncertu so tako tudi temnopolti glasbeniki, za katere so nekateri menili, da bi morali v projektu odigrati večjo vlogo, dobili koncert, ki je potekal pod njihovo taktirko. Youssou N'Dour je na londonskem koncertu tudi dejal, da je ideja o odpisu dolga sicer v redu, a še bolj bi pomagalo, če bi razvite države svoja tržišča odprle izdelkom z afriške celine.

Koncerte v znak podpore so organizirali tudi drugod po svetu, med drugim v Ljubljani, kjer sta med drugim na Prešernovem trgu nastopila Gianni Rijavec in Adi Smolar.

Hey Jude za veliki finale
Po številu nastopajočih največji koncert, londonski, se je sklenil z nastopom Paula McCartneyja, ki je ob pomoči večine glasbenikov, ki so pred njim stopili na oder v Hyde parku, odpel uspešnico Hey Jude.

Danes smo se zbrali, da razglasimo medsebojno odvisnost.

Will Smith, voditelj ameriškega koncerta Live 8

Odpis dolga je sicer v redu, a države bi morale tudi odpreti svoja tržišča afriškim izdelkom.

Youssou N'Duor