Dave Stewart po koncu delovanja skupine Eurythmics ni zabrisal kitare v kot sobe; glasbo je piše tudi še danes, vendar pa uspeha, kakršnega je kot solopevka dosegla Annie Lennox, ni bil deležen. Foto: Reuters
Dave Stewart po koncu delovanja skupine Eurythmics ni zabrisal kitare v kot sobe; glasbo je piše tudi še danes, vendar pa uspeha, kakršnega je kot solopevka dosegla Annie Lennox, ni bil deležen. Foto: Reuters
Skupina Eurythmics je prodala več kot 75 milijonov izvodov albumov.

Morda pa se bo Dave Stewart kmalu iztrgal iz tega 'somraka'. Pred nekaj dnevi je namreč izdal album The Dave Stewart Songbook, Volume 1, na katerem so objavljene tudi pesmi, ki jih je Stewart napisal skupaj z Gwen Stefani, Tomom Pettyjem, Jonom Bon Jovijem in Sinead O'Connor. Stewart se pripravlja tudi na turnejo, na kateri naj bi ga spremljal "sijajen rockovski orkester". Prav glede na to Dave Stewart pravi, da se trenutno vidi kot vodja big banda iz štiridesetih ali petdesetih, ki je imel predvsem nalogo, krotiti veliko glasbenikov, ki so se naenkrat znašli v isti zasedbi. Stewart namreč namerava na pot, na katero se podaja 29. avgusta, vzeti kar 30 glasbenikov.

Odločilno srečanje sredi angleškega podeželja
Petinpetdesetletni glasbenik, ki je s skupino Eurythmics prodal več kot 75 milijonov izvodov albumov, si sicer ne obeta vrtoglavega vzpona kariere. Priznava, da je 'bil naokoli' že kar lepo število let, pa mu preboj ni uspel. Morda mu bo pomagal kar seznam sodelavcev. Z nekaterimi se je seznanil na prav nenavaden način.

Stewart tako najraje pove anekdoto o prvem srečanju z Jonom Bon Jovijem. Zgodilo se je pred več kot desetletjem, ko se je Dave Stewart nekega dne odločil obiskati igralko Demi Moore. Želel ji je dostaviti njene fotografije, na katerih jo je posnel v Indiji. Ko je prispel v njeno hišo na angleškem podeželju, se je znašel v nenavadni družbi. Bon Jovi je igral kitaro, igralkin tedanji mož Bruce Willis je pihal v ustno harmoniko, v kotu pa sta klepetala princ Andrew in yorška grofica. Bon Jovi in Stewart sta se hitro 'glasbeno sporazumela' in že tisti večer je nastal zametek skladbe Midnight in Chelsea, ki je bila objavljena tudi na Bon Jovijevem albumu Destination Anywhere.