V utemeljitvi nagrade za Heleno Meško je med številnimi projekti zavoda posebej poudarjeno njeno dolgoletno sodelovanje pri organizaciji in izvedbi tekmovanja mladih glasbenikov dr. Roman Klasinc. Foto: Zveza slovenskih glasbenih šol
V utemeljitvi nagrade za Heleno Meško je med številnimi projekti zavoda posebej poudarjeno njeno dolgoletno sodelovanje pri organizaciji in izvedbi tekmovanja mladih glasbenikov dr. Roman Klasinc. Foto: Zveza slovenskih glasbenih šol

Zveza slovenskih glasbenih šol je v torek podelila še štiri priznanja Frana Gerbiča za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter poustvarjanja.

Helena Meško je že četrti mandat ravnateljica Konservatorija za glasbo in balet Maribor. V utemeljitvi nagrade je med številnimi projekti zavoda posebej poudarjeno njeno dolgoletno sodelovanje pri organizaciji in izvedbi tekmovanja mladih glasbenikov dr. Roman Klasinc ter sodelovanje pri organizaciji spremljevalnih glasbenih dogodkov mednarodnega festivala Festival Maribor.

V okviru Evropske prestolnice kulture Maribor je leta 2012 prevzela vodenje dveh projektov v rednem delu programa ter sodelovanje Konservatorija za glasbo in balet Maribor na slovesnosti ob odprtju. Leta 2015 je v celoti zasnovala prireditev ob 70-letnici Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Njeno strokovnost, zavzetost in predanost delu pa potrjujeta tudi dolgoletno vključevanje in delovanje v številnih komisijah, odborih ter v projektih zunaj zavoda, zlasti pri Zvezi slovenskih glasbenih šol, ministrstvu za vzgojo in izobraževanje ter pri Zavodu RS za šolstvo. Poleg tega se udejstvuje na humanitarnem področju, piše v utemeljitvi.

Priznanja Frana Gerbiča za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja pa so prejeli Anastazija Juvan, Diana Šimbera, Tanja Petrej in Dejan Jakšič.

Združenje glasbenih šol je podelilo nagrade in priznanja Frana Gerbiča

Anastazija Juvan je violinska pedagoginja, ki od leta 1992 živi in poučuje v Sloveniji. Vzgojila je številne odlične violiniste, o njenem odličnem pedagoškem delu govorijo tudi številne nagrade, osvojene na tekmovanjih doma in v tujini. Pedagoško delo je nadgradila z ustanovitvijo godalnega orkestra Anastasia Strings. Bogato znanje že vrsto let prek seminarjev deli tudi z učitelji violine po vsej Sloveniji.

Diana Šimbera je v Glasbeni šoli Jesenice zaposlena kot učiteljica harmonike in dirigentka harmonikarskega orkestra. Skupaj je s solisti, komornimi skupinami in z orkestrom harmonik osvojila kar 74 nagrad. Uspešen nastop harmonikarskega orkestra pod njenim vodstvom, izveden ob 50-letnici glasbene šole, je bil spodbuda, da so v Glasbeni šoli Jesenice leta 2001 začeli srečanje harmonikarskih orkestrov Slovenije.

Tanja Petrej je zaposlena v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, v kateri poučuje oboo, kljunasto flavto in komorno igro. O kakovosti njenega dela nesporno govorijo številni uspehi njenih učencev. Pogosto kot oboistka sodeluje s profesionalnimi orkestri, kot so Orkester Slovenske vojske, Policijski orkester in Orkester Slovenske filharmonije. Pogosto je članica različnih strokovnih komisij.

Dejan Jakšič je učitelj klavirja in korepetitor, zaposlen v Glasbeni šoli Laško - Radeče. Na različnih tekmovanjih je korepetiral več kot 170 učencev, s katerimi je osvajal najvišja mesta. Dodano vrednost njegovemu pedagoškemu delu dajeta tudi komponiranje in aranžiranje skladb za različne zasedbe, piše v utemeljitvi.

Komisijo so sestavljali Radmila Bikić Magdić, Erna Lukač, Milivoj Matkovič, Ivo Bašič in Metka Podpečan.

Podelitve nagrad v Kulturnem domu v Cerknici se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. V nagovoru je med drugim opozorila na pomen javnega glasbenega šolstva. Po njenih besedah je neprecenljivo, da javno glasbeno šolstvo v Sloveniji ostane še naprej dostopno in kakovostno.