Gledamo
(4)
Jupitrova luna
Glavnega protagonista strelna rana, ki mu jo zadajo že na začetku filma, ne ubije, temveč v njem prebudi nadnaravne sposobnosti … Foto: Kinodvor
       Težava Jupitrove lune je v tem, da njena ideja ni niti približno tako izčiščena kot v omenjenih delih. Sirski begunec lahko leti, spominja celo na nekakšnega odrešitelja zaslepljenega Zahoda, a zakaj in kako? V mešanici pripovednih in vizualnih metafor za sedanjo družbeno problematiko, krščanstvo, terorizem, odtujenost in tako naprej se je vse prelahko izgubiti, da bi lahko na koncu izluščili, kaj film zares pravi.       
Jupitrova luna
Ideja za zaplet Jupitrove lune je tako očarljivo nenavadna in pozornost pritegne že sama po sebi. Foto: Kinodvor

Filmska recenzija: Jupitrova luna

28. junij 2018 ob 21:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Jupitrova luna je – Evropa; madžarski režiser Kornél Mundruczó je svojo nadrealistično vizijo o človeku, ki se lahko breztežnostno dvigne, lebdi in leti, namreč umestil v danes najbolj vsakdanjo od vseh mogočih situacij, v osebne, politične in družbene okoliščine sirskega begunca, ki ga takoj na začetku filma, ko poskusi prečkati madžarsko mejo, ustrelijo.

Arjana strelna rana ne ubije, temveč v njem prebudi nadnaravne sposobnosti, v čemer pokvarjeni zdravnik Stern koristoljubno zavoha priložnost zase in ga pretihotapi iz begunskega taborišča. Odpelje ga v Budimpešto, kjer ga namerava svojim vraževernim bolnikom predstaviti kot angela, ki naznanja čudežno ozdravljenje.

Ideja za zaplet Jupitrove lune je tako očarljivo nenavadna in pozornost pritegne že sama po sebi. Scenaristka filma Kata Wéber je svojo nadarjenost za fantastične zaplete in divje pripovedi pokazala že v Mundruczovem filmu izpred dveh let Beli bog, v katerem si je zamislila zgodbo o Spartakovem uporu, ki jo odigrajo potepuški psi. Obravnava tako konkretno in sedanjo družbeno problematiko, kot je evropsko ravnanje z begunci, ta je svoj prostor našla na platnu že v številnih dokumentarnih ali avtorskih igranih filmih zadnjih let, njena umestitev v žanrski film, torej znanstveno fantastiko ali vsaj magično-realistični film, pa je vseeno nekaj (skoraj čisto) novega.

Morda bi sklepali, da obravnava tako boleče problematike v tem okviru pomeni, da ji ne pripišemo zadostne teže ali da je ne obravnavamo primerno resno. Nasprotno! Znanstvena fantastika, kaj šele magični realizem sta bila že od samih začetkov med najbolj priljubljenimi načini izražanja družbeno kritičnih pisateljic in pisateljev, pa tudi filmarjev in filmark.

Pomislimo samo na najočitnejše primere: Časovni stroj Herberta Georga Wellsa špekulira, kaj bi se lahko razvilo iz razrednega izkoriščanja, Ursula K. Le Guin v Možu praznih rok raziskuje anarhizem in kapitalizem, Aldous Huxley v Krasnem novem svetu problematizira družbeno hierarhijo in množično produkcijo. Na filmskem področju omenimo le nedaven, a zelo odmeven žanrski primer: Zbeži!, ki se ameriškega rasizma loti v žanru grozljivke.

Težava Jupitrove lune pa je v tem, da njena ideja ni niti približno tako izčiščena kot v omenjenih delih. Sirski begunec lahko leti, spominja celo na nekakšnega odrešitelja zaslepljenega Zahoda, a zakaj in kako?

V mešanici pripovednih in vizualnih metafor za sedanjo družbeno problematiko, krščanstvo, terorizem, odtujenost in tako naprej se je vse prelahko izgubiti, da bi lahko na koncu izluščili, kaj film zares pravi. Glede na edinstveno idejo in osupljivo vizualno dovršen film, kot je Jupitrova luna, ki v tem smislu nikoli ne dolgočasi, je to res prava škoda.

Tina Poglajen iz oddaje Gremo v kino na 3. programu Radia Slovenija (ARS)
Prijavi napako
Komentarji
nuLanuLa
# 29.06.2018 ob 14:42
Cinik bi dodal, še sreča, da imamo begunca; o čem bi sicer jamrali okoljevarstveno in družbeno ozaveščeni umetniki.

Da je ISIS in Al kajdo podprla Amerika prek CIAjinih tajnih operacij je pretežko in pregloboko za te intelektualce, ki jamrajo, kot jih masovni mediji sprogramirajo. To, da je zaradi "zlobnega" Putina 95% manj beguncev, kot jih je bilo, ko so najbrž začeli produkcijo tega umotvora, tudi nikogar ne briga. Da je za vsem skupaj le pohlep in vojna za vire, pa očitno ni material za film. Ne znanstveni, ne magični, ne fantastični. Ni lepšega, kot pripadat čredi, ki meketa isto melodijo složnosti. Pa magari je to čreda intelektualcev.
Meteorit
# 28.06.2018 ob 22:43
Zanimivo...krščanstvo je družbena problematika v enaki meri kot terorizem. Begunci pa so "boleča problematika", sploh če so prikazani kot odrešenje zahoda. Dvojnih meril je na tem portalu preveč za naštevat, ampak da se pa niti trudite ne več.......Kratek sprehod po spletu in ocenah drugih cenzorjev pokaže film v popolnoma drugačni luči kot je tu predstavljen.
kingeston
# 02.07.2018 ob 09:41
bom probal iti gledat
notwhoyouthink
# 29.06.2018 ob 11:44
se opravičujem za uporabo klicajev spodaj.

A lahko prosim ne kvarite filma tistim, ki ga še nismo videli s spojlerji direktno na začetku članka, tipa "takoj na začetku ga ustrelijo, ampak potem preživi.."...??!! Sploh nisem šel brat dalje...

Vsaj na začetku prosim, namontirajte en "spoiler alert".

Hvala!!
Gledamo
link
Liffe: 112
2
14. november 2018 ob 09:10 Celovečerni prvenec danskega režiserja Gustava Möllerja je sicer vaja iz sloga, že viden koncept - a obenem tudi dobro speljana, kompaktna, klavstrofobična kriminalka, ki se skoraj v celoti naslanja ...
Več novic ...
Kazalo